Napisano 1 Kwiecień 20204 l Cześć, Zadam pytanie początkującej osoby, bo niestety nie znalazłem odpowiedzi w google. Otóż mam stworzone kilka różnych modeli na osobnych plikach w Blenderze. Chciałbym sprawdzić swoje siły w animacji, tylko czy da się otworzyć te wszystkie modele w jednym pliku? Nie chcę na nowo modelować tego samego, więc to bardzo by mi pomogło. Udało mi się jedynie wyczytać, że mógłbym przekonwerować blenderowskie pliki do UE i tam np spróbować animacji. Jednak z interfejsem blendera jestem już trochę zaznajomiony i chciałbym dalej uczyć się tego programu. Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 1 Kwiecień 20204 l File > append, potem znajdź plik .blend zawierający model który chcesz otworzyć. Potem wybierasz co chcesz dodać, mogą to być modele (object), materiały i inne blenderowe dane.
Napisano 1 Kwiecień 20204 l Cześć, jak nie masz porobionych żadnych dziwnych zależności to zwykłe kopiowanie Ctrl+C, Ctrl+V daje radę pomiędzy plikami blenderowymi 😉 W ten sposób kopiuje Ci też materiały, jakieś systemy cząsteczkowe, itp. Jak masz jakieś kompletne rigi, czy constrainty, to zapakuj to wszystko do jakiejś nadrzędnej kolekcji i wybierz z górnej belki File->Append... Tam wybierz plik który chcesz dołączyć do swojej sceny, a w nim wybierz kolekcję, która Cię interesuje.
Napisano 2 Kwiecień 20204 l Autor Cześć, Dzięki wielkie za pomoc! Teraz wszystko działa :) Nie wpadłem na to aby spróbować zrobić najzwyklejsze CTRL+C i CTRL+V. Działa w obu przypadkach, poprzez kopiowanie i "załącznik" Append.