Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, w końcu odważyłem się napisać mój pierwszy post na tym forum.  Dwa słowa o mnie: jestem Kuba i jestem na drugim roku studiów Grafiki i Multimediów. Choć działam głównie w 2D, to zawsze ciągnęło mnie w stronę coraz większego realizmu i finalnie myślę, że 3D. Zawsze jednak brakowało skilla i umiejętności.

Trochę czasu się zastanawiałem nad założeniem tematu, bo każdorazowo jak przeglądam tutaj Wasze prace no to muszę potem zbierać szczękę z podłogi i trochę wstyd swoje wrzucać 🤪 Nadszedł jednak czas, że myślę o 3D coraz poważniej i - tak trochę nieśmiało - klecę ten mój temacik z nadzieją, że ktoś tutaj zajrzy i podpowie co można zrobić lepiej, co poprawić i ogólnie - w jakim kierunku iść. 

Może pokażę z jakiego mniej więcej poziomu startuję, kilka moich szkiców:

szkice

Jeśli chodzi o 2D, to wrzucam tu trzy prace, z których jestem najbardziej dumny i jednocześnie które sprawiły mi najwięcej trudności:

asgard.thumb.jpg.4eaff3e0efbbe110565237d18fa1fe4b.jpg

agn.thumb.jpg.761ea25e3a5877d09624c3525b016022.jpg

biebrza.thumb.jpg.ece35904b6a218b91f4ad4b751f6d63a.jpg

W ostatnim czasie, trochę z myślą o modelowaniu 3D ćwiczę anatomię czaszki. Dodatkowo dzięki projektowi na studia spróbowałem narysować postaci według proporcji Loomisa, na formacie B2:

loomis.jpg.e4e3771a09db9eed7cde4e64c61ea625.jpg

553173251_gowy.jpg.3e76c7ecd5ea9e9d9403bc6f25d0856f.jpg

Niewiele, ale może na początek wystarczy. Ogólnie cały czas szukam kierunku i coraz bardziej mam chęć spróbować modelowania 3D, teksturowania, renderowania. Wiem że na początku może być ciężko, no ale może dzięki temu tematowi będę miał dodatkową motywację do ćwiczeń 😉 

Jeśli chodzi o modelowanie 3D, to zaczynam od kompletnego zera. Zastanawiam się nad kursem z podstaw ZBrusha na CG Wisdom, może ktoś miał styczność i podzieli się wrażeniami? Kurs kosztuje 120 ziko, dużo lub mało dla kogoś, ja na razie po prostu chciałbym się dobrze nauczyć podstaw, głównie chyba pracy z interfejsem lub samym programem.

Dobra, wyszło trochę przydługo 😉 Dzięki każdemu, kto przeczytał moje wypociny i dziękuję za każdą odpowiedź  😉 

Napisano

Dawaj zbrusha i się nie zastanawiaj 🙂 Też zacząłem na 2 roku a na 4 rzuciłem studia bo zacząłem pracować w gamedevie

Co do kursu, to każdy będzie dobry na początek, byle się nie zastanawiać za długo tylko działać, bo do swobodnego rzeźbienia potrzebujesz zaledwie kilka opcji a później już tylko samemu kombinujesz.

Powodzenia i pozdro

• Like 1
Napisano

Dzięki bardzo za radę. Być może będzie teraz trochę więcej wolnego czasu to postaram się wgryźć w temat. I jeszcze takie pytanko do Ciebie: w ciągu tych twoich dwóch lat uczyłeś się gdzieś 3D czy samemu z  - internetu? 

Napisano

Głównie samemu z internetu, masz mase poradników, płatnych i bezpłatnych, zalezy w co chcesz iść czy gamedev, animacje czy coś innego.

Do tego byłem na kursie m4g seminars "sculpt your hero", rzeźbisz przez 3 miechy jak dobrze pamiętam, i uczysz się zbrusha od zera. 

Polecam ten kursik u Wojtka Magierskiego, ale samemu też  dasz rade ogarnąć bazując tylko na tutkach w necie. 

• Like 1