Napisano 3 Marzec 20214 l Hej, Coś tam sobie dłubie ostatnio, żeby zapoznać się z Painterem i Arnoldem i utknąłem. Znacie jakieś dobre tutoriale, albo możecie się podzielić jakimś workflow z Paintera do Arnolda? Mój główny problem to taki, że chciałbym, żeby w Arnoldzie z grubsza obiekt wyglądał tak samo jak w Painterze. Eksportuje mapy presetem pod Arnolda, konkretnie: Base color, normal, roughness i metalness. Tworzę AiSurfaceShader, podpinam mapy, zmieniam colorspace na mapach i takie tam. Koniec końców wychodzi kupa. Nawet nie wiem jak to ugryźć i co robię, bo jak oglądam jakieś workflowy na youtube to u nich od razu wszystko wygląda dobrze. Pomóżcie ruszyć w którąś stronę 😛 Obrazek obrazujący moje frustracje.
Napisano 3 Marzec 20214 l Autor Częściowo udało mi się uporać z problemem, okazało się, że jednak color space w normal mapie ma znaczenie. Zostało mi jeszcze odzyskać kontrolę nad specularem/roughnessem/metalnessem, bo działa trochę zero jedynkowo.
Napisano 4 Marzec 20214 l Autor Z grubsza chyba się uporałem z tym. Efekt był kumulacją źle pospinanych mapek w shaderze i niefortunnej hdrki do tego testu. Koniec końców wszystko zrobione przez nody z prefixem "ai". Niestety trzeba robić to z poziomu hypershade'a, bo inaczej używa "legacy" node'ów. Specular zaczął działać dopiero po podpięciu jednego z kanałów, dowolnego, R, G lub B do roughness'a. Nie wiem, czemu, ale ważne, że działa 🙂 Nie jest super, ale to co chciałem osiągnąć osiągnąłem.