Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej mam problem ! Mianowicie mam dwie kule jedna fr metal druga fradvence ( szklana z ustawiona caustyka ) i chce na oby dwoch dac mape hdr ale cos sie sypie ! Na metalowej wogule nie widac mapki hdr , widac ja dopiero jak ja przypisze do samego materialu metalu jak ustawie hdr do sky lighta to kula jest czarna, natomiast druga szklana tego nie toleruje i jak jej materialowi przypisze hdr to nie dziala , dopiero dziala jak hdr nadam na eviroment i na sky lighta to dopiero jest ok ! Ale ja chce miec eviroment bialy no i nie wiem jak to zrobic ! Jest jakis prostrzy sposub na mape hdr niz takie chockim klocki ? A nasdtepny problem polega na tym ze chce te obiekty na bialym tle wiec eviroment jest bialy a pod obiektami jest plane z materialem fr mate/schadow no i to co powinno dawac tylko cien odbija sie ruwniez w obiektach jak to zlikwidowac ?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie wiem czy dobrze zrozumialem ale przypisz hdr do materialu i wtedy mateiral bedzie odbijac mape ktora wsadzisz do niego pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jak juz to napisalem przy fr metal to dziala ale przy fr advence jakos nie chce dzialac i musze sie meczyc Jak to zrobic najprosciej najlepiej chcial bym przypisac hdrke do sky lighta tylko ale tak nie dziala !!

No i jak sie pozbyc odicia fr mate schadow w obiektach ?

Napisano

jesli chodzi o pozbycie sie odbic frmatte to w properites tego obiektu odznacz "visible in reflection". a jak miec biele tlo hym przy czy w Fr to mozna wyrenderowac obiekt na mette/shadow a potem zapisac do tifa z kanalem alpha i potem w PS czy PSP czy innym poprostu zastąpic tlo

Napisano

no juz prosciej sie nieda Hdra wystarczy ze wstawisz w localny environment Fr`a a i jesli tlo ma byc biale i skylight tez to musisz wlaczyc "Consider Atmospherics" inaczej wyjdzie tak jakbys ustawil sile skylighta na 2 a w properites plena tylko kidey sie stosuje localne ustawienia

Napisano
  • Autor

Masz racje jasniej sie nie da :) dzieki wielkie za odpowiedz i dzieki za fatyge i prace ! Az milo jak ktos potrafi tlumaczyc jak chlop krowie na granicy :)