Colly Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 Witam. Mam taki problem - zrobiłem okno ze wstawioną szybą w środku - dałem jej materiał i dałem opacity na 5, przez co jest prawie przeźroczyste. Puszczam światło na scenę typu mr Omni, mam włączone cienie itd. ale niestety owa szyba nie przepuszcza mi światła - czyli robi się prostokątny cień :(. Co zrobić by używając Mental Ray'a mieć efekt przechodzenia światła przez elementy o jakiejś tam przeźroczystości? Proszę pomóżcie
Colly Napisano 25 Listopad 2004 Autor Napisano 25 Listopad 2004 Transparent Shadows? A mógłbyś określić konkretnie to 'tam'? Używam 3dsmaxa 6.
Marcin Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 hmm nie wiem czy to sie tyczy mentala ale jak w opcjach swiatla powinienes miec cos takiego jak transparent shadows ... taka opcja ... poszukaj
Colly Napisano 25 Listopad 2004 Autor Napisano 25 Listopad 2004 Jeżeli jest to w świetle - to będzie działać na wszystkie przedmioty a nie tylko na szybę... Jest coś w Shadows Parameters - ale jak mówię - zmienia to po prostu wszystkie cienie -_-
Marcin Napisano 25 Listopad 2004 Napisano 25 Listopad 2004 jak tak chcesz to poprostu w swietle w opcji exclude wylacz illumination i shadow casting dla szyby ...
Colly Napisano 25 Listopad 2004 Autor Napisano 25 Listopad 2004 No niby tak, ale ja mam jakies rysy na szybie i chciałbym, żeby było je lekko widać :/
Rekomendowane odpowiedzi