Lech Napisano 8 Kwiecień 2003 Napisano 8 Kwiecień 2003 Ludzie! Prosze o pomoc - jak wykonać kaustykę w VRayu. Próbowałem już renderowanie na standardowym materiale, na VRay Map, patrzyłem do helpa VRaya i nie mogę stworzyć kaustyki!! Proszę o pomoc!! [pomocy]
Pablo Napisano 8 Kwiecień 2003 Napisano 8 Kwiecień 2003 hmm...moze zadam glupie pytanie...ale czy wlaczlaes w ogole Caustics?:]
PENdzel Napisano 11 Kwiecień 2003 Napisano 11 Kwiecień 2003 www.vray.info poszukaj jest link do tutoriala
White Napisano 14 Kwiecień 2003 Napisano 14 Kwiecień 2003 Pracuję na wersji aktywnej do maja i muszę przyznać, że też mam kłopoty. Po włączeniu opcji caustic komp to liczy, trwa to wieki, ale bez widocznych efektów.
Jaros Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 Zeby uzyskac kaustyke trzeba miec bardzo silne zrodlo swiatla, jezeli jest za slabe, nic z tego nie bedzie. Mozesz na przyklad sprobowac ze swiatle, ktore ma multiplayer na 2000 do 10000 i decay na inverse square, albo z jasna mapa HDRI - przy mapach HDRI nie musisz wlaczac kaustyki w osobnej zakladce a tylko w zakladce z GI.
PENdzel Napisano 15 Kwiecień 2003 Napisano 15 Kwiecień 2003 wieki powiadasz hmmm hehehh - dobra w vrayrender/system - lights ustawiasz caustyk na 1500 subdiv i energie na 100000 w render caustyk wlaczas multiply na 10 sercz na 1 fotons 1000 - liczysz raz zapisujac do pliku - nastepne rendery wykonujesz z pliku - mozesz zmieniac sercz radius i multipli do woli - proste?
White Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Dziekuje Jarosowi i PENdzlowi (chyba dobrze odmieniłem) za rady. PENdzel zrobiłem tak jak napisałeś. Wstawiłem te parametry no i niestety nie mam nic. Użyłem materiału z biblioteki maxa Clear glass. Może tu jest problem. widziałem twoją szklaną kostkę przy okazji tematu szkło w Vray\'u. No cóż dla mnie to na razie nieosiągalne:(
PENdzel Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 hmmm no a ja prosze coz moge poradzic moze poczytaj tutoriala bo chyba tego nie zrobiles.... specjalnie dla Ciebie kilka picow :) a tu avi!! :) http://www.publikator.com.pl/files/priv_render/1/caustick_vray+hdri.avi baw sie dobrze :)
Jaros Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 Bardzo wazne jest odpowiednie przygotowanie materialu do VRaya, jak napisal PENdzel zajrzyj na www.vray.info, szczegolnie do tutoriali Caustic basics i VRay material sub-surface effects.
White Napisano 1 Maj 2003 Napisano 1 Maj 2003 Jeszcze raz dzięki!!![piwo] Zaczynam łapać o co chodzi - faktycznie rzecz w materiałach. PENdzel chcesz mnie dobić??? Musiałem iść do sąsiada piętro niżej po szczękę (bo tak mi opadła):D Co do tutoriali to fakt, że przelatuję je po łebkach a to dlatego, że jestem na modemie i \"księgowy\" wali mnie po łbie... i kieszeni :( A przy okazji jak pozbywacie się znaku VRay i tych drobnych napisów Vray, Vray, Vray...???
Rekomendowane odpowiedzi