Napisano 8 Kwiecień 200321 l Ludzie! Prosze o pomoc - jak wykonać kaustykę w VRayu. Próbowałem już renderowanie na standardowym materiale, na VRay Map, patrzyłem do helpa VRaya i nie mogę stworzyć kaustyki!! Proszę o pomoc!! [pomocy]
Napisano 14 Kwiecień 200321 l Pracuję na wersji aktywnej do maja i muszę przyznać, że też mam kłopoty. Po włączeniu opcji caustic komp to liczy, trwa to wieki, ale bez widocznych efektów.
Napisano 15 Kwiecień 200321 l Zeby uzyskac kaustyke trzeba miec bardzo silne zrodlo swiatla, jezeli jest za slabe, nic z tego nie bedzie. Mozesz na przyklad sprobowac ze swiatle, ktore ma multiplayer na 2000 do 10000 i decay na inverse square, albo z jasna mapa HDRI - przy mapach HDRI nie musisz wlaczac kaustyki w osobnej zakladce a tylko w zakladce z GI.
Napisano 15 Kwiecień 200321 l wieki powiadasz hmmm hehehh - dobra w vrayrender/system - lights ustawiasz caustyk na 1500 subdiv i energie na 100000 w render caustyk wlaczas multiply na 10 sercz na 1 fotons 1000 - liczysz raz zapisujac do pliku - nastepne rendery wykonujesz z pliku - mozesz zmieniac sercz radius i multipli do woli - proste?
Napisano 28 Kwiecień 200321 l Dziekuje Jarosowi i PENdzlowi (chyba dobrze odmieniłem) za rady. PENdzel zrobiłem tak jak napisałeś. Wstawiłem te parametry no i niestety nie mam nic. Użyłem materiału z biblioteki maxa Clear glass. Może tu jest problem. widziałem twoją szklaną kostkę przy okazji tematu szkło w Vray\'u. No cóż dla mnie to na razie nieosiągalne:(
Napisano 29 Kwiecień 200321 l hmmm no a ja prosze coz moge poradzic moze poczytaj tutoriala bo chyba tego nie zrobiles.... specjalnie dla Ciebie kilka picow :) a tu avi!! :) http://www.publikator.com.pl/files/priv_render/1/caustick_vray+hdri.avi baw sie dobrze :)
Napisano 29 Kwiecień 200321 l Bardzo wazne jest odpowiednie przygotowanie materialu do VRaya, jak napisal PENdzel zajrzyj na www.vray.info, szczegolnie do tutoriali Caustic basics i VRay material sub-surface effects.
Napisano 1 Maj 200321 l Jeszcze raz dzięki!!![piwo] Zaczynam łapać o co chodzi - faktycznie rzecz w materiałach. PENdzel chcesz mnie dobić??? Musiałem iść do sąsiada piętro niżej po szczękę (bo tak mi opadła):D Co do tutoriali to fakt, że przelatuję je po łebkach a to dlatego, że jestem na modemie i \"księgowy\" wali mnie po łbie... i kieszeni :( A przy okazji jak pozbywacie się znaku VRay i tych drobnych napisów Vray, Vray, Vray...???