sikham Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 czy znajdzie sie ktoś kto powie mi jak napisać program tworzący 2 macierze 5x5 wypełnione losowymi liczbami z zakresu i z tych macierzy zrobić macierz gdzie elementy nad główną przekątną to suma pod przekątną to różnica aprzekątna to iloraz odpowiednich elementów macierzy wejściowych
Luke3D Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 ja troche znam c++ to może ci pomoge, ale.... co to są macierze?
sikham Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 tabela 2 wymiarowa o rozmiarach 5x5 może to cie naprowadzi interesuje mnie sama pętla for itd mam tyle i niewiem co jest źle bo niedziała tak jak powinno :((((((((((((( #include #include #include main() { int i,j,tabA[5][5],tabB[5][5],tabC[5][5]; randomize(); cout for(i = 0; i { for(j = 0; j { tabA[j]=random(101); cout } } cout for(i = 0; i { for(j = 0; j { tabB[j]=random(101); cout } } cout for(i = 0; i { for(j = 0; j { tabC[j] = tabA[j] + tabB[j]; cout } for(j = 0; j { tabC[j] = tabA[j] - tabB[j]; cout } for (j = 0; i=j; j++) { tabA[j] = tabA[j] * tabB[j]; cout } } getch(); return 0; }
sanki Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 co to za funkcja randomize ?? kompiluje ci sie toto wogole ??
sikham Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 wszystko diała tylko niepotrafie wpisać w przekątną
sanki Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 w ostatnim forze zrob zamiast i=j i==j :-) czesty blad, a jezeli bedzie wyswietlac w zlej kolejnosci, to zamien petle iterowane przez i na j i vice versa
sikham Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 dalej niemnoży tylko dodaje tą jeb@#$% przekątną
sanki Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 to pojedz to ifami for(i = 0; i {for(j = 0; j {if(j {tabC[j] = tabA[j] + tabB[j]; cout } else if(j > i) {tabC[j] = tabA[j] - tabB[j]; cout } else if (i==j) {tabA[j] = tabA[j] * tabB[j]; cout } } }
sikham Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 jesteś moim zbawicielem :D:D:D ostatną liczbe w przekątnej zawsze wychodzi 0 ;///////// czemu ?
sanki Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 kurcze u mnie jest ok, ale ja uzylem do generowania liczb losowy rand() z stdlib.h to randomize i random nie chcialo mi dzialac #include #include #include #include #include using namespace std; main() { int i,j,tabA[5][5],tabB[5][5],tabC[5][5]; coutsrand(time(NULL)); for(i = 0; i {for(j = 0; j { tabA[i][j]=(rand()%100)+1; cout } } coutfor(i = 0; i {for(j = 0; j { tabB[i][j]=(rand()%100)+1; cout } } coutfor(i = 0; i {for(j = 0; j {if(j>i) {tabC[i][j] = tabA[i][j] + tabB[i][j]; cout} else if(j {tabC[i][j] = tabA[i][j] - tabB[i][j]; cout} else if (i==j) {tabA[i][j] = tabA[i][j] * tabB[i][j]; cout} } } getch(); return 0; }
sanki Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 no to widocznie to juz jest kwestia komputera i generatora licz, nie nalezy sie tym przejmowac ;p
sikham Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 Sanki wielkie dzieki zaliczyłem to "cuś" bez ciebie by było cieżko ;)
sikham Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 elektronike i telekomunikacje na politechnice koszalińskiej
Rekomendowane odpowiedzi