Jump to content

Pomysł

DarCon

Recommended Posts

Mam do was pytanie panowie oraz panie dostałem taki temat ,czaszka mi pęka i nie wiem co dokładnie wymyśleć,jeżeli macie jakieś sensowne pomysły byłbym wdzięczny,a oto temat

PRODUKT ORGANICZNY

Pozorny paradoks tytułowego hasła – w kontekście procesów kształtujących nasze otoczenie, nawyki, oczekiwania i w konsekwencji także naszą świadomość estetyczną – przestaje być jednoznaczny.

Nie tylko dla własnej wygody, ale także z powodu coraz bardziej ograniczanej możliwości wyboru otaczamy się produktami syntetic i semi-syntetic - począwszy od przemysłu substytutów: drewnopodobnych mebli, syntetycznych tkanin, jednorazowych naczyń, poprzez cyfrowe środki komunikacji, zastępujące bezpośrednie kontakty międzyludzkie, aż po przemysł farmaceutyczny – sztucznie stymulujący naturalne funkcje naszych organizmów oraz inżynierię genetyczną dostarczającą transgeniczną żywność.

Zjawisko to dotyczy nie tylko produkcji wszelkich dóbr konsumpcyjnych, ale także – pośrednio i bezpośrednio – ma istotny wpływ na kierunek rozwoju wzornictwa. Popularny ostatnio redesign lub restyling – koncentrujący się na ponownej interpretacji historycznych lub całkiem niedawnych archetypów, kanonów i wzorców estetycznych – stał się powszechnie akceptowaną metodą projektowania i kształtowania naszego otoczenia – także w przemyśle jubilerskim. Jednocześnie przeciwwagą dla tego procesu jest uzasadniona nostalgia za powrotem do natury – w swej skrajnej wersji kwestionująca nieodwracalny kierunek i logikę postępu technologicznego. Niewinnym przejawem tej nostalgii jest potrzeba posiadania indywidualnego talizmanu lub amuletu, przynależnego wyłącznie jego użytkownikowi, prawdziwie unikatowego, jednostkowego i niepowtarzalnego, będącego zaprzeczeniem wytwarzanych seryjnie produktów. Idealnym tego odzwierciadleniem może być biżuteria z bałtyckim bursztynem, pozwalająca ponownie odkryć archetyp przedmiotu o cechach magicznych, rytualnych, kultowych lub symbolicznych.

Odpowiadając zatem na konkursowe hasło, spróbujmy umiejętnie pogodzić coś

z pozoru niemożliwego – zaczerpniętą wprost z natury, organiczną substancję

> skamieniałą żywicę prehistorycznych drzew oraz świadomie wyselekcjonowany komponent, odzwierciedlający epokę zaawansowanych technologii i symbolizujący rzeczywistość w jakiej – nieraz wbrew własnej woli – przyszło nam funkcjonować. Efektem tego rodzaju syntezy może być zarówno imitujący oryginał substytut,

jak również prawdziwie oryginalna, autorska i tak współczesna, jak to tylko możliwe, interpretacja pojęcia ORYGINALNOŚCI >>> dlatego >>> do realizacji konkursowego zadania – w następującej kolejności - niezbędne będą

refleksja intelektualna, oparta o uważną obserwację otaczających nas przedmiotów, których parametrów zmysłowych, symbolicznych i jakościowych powoli, ale nieuchronnie przestajemy dostrzegać

wyrób wykonywany z bursztynu oraz srebra oraz innych tworzyw

• Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

widzę że nikt się nie garnie :)

mam taki pomysł aczkolwiek chciałbym wcześniej przeczytać wasze propozycje :)

zrobię prawdopodobnie bryłę bursztynu pękniętą w połowie po jednej stronie będzie mała część klawiatury po drugiej korzenie oplatające bursztyn,korzenie wchodząc na strefę bursztynowej klawiatury będą usychać ,co wy na to ?