Napisano 16 Kwiecień 200321 l global ilumination czy jakos tak to to samo co radiosity!? mam maxa 5 i brazila i często słyszę że gi czy gl znacznie polepsza render! dzieki!
Napisano 16 Kwiecień 200321 l GI czyli to jest efekt jaki można zaobserwować w rzeczywistości ja to tłumaczę tak: Jeśli w maxie zrobisz box i światło z jego prawej strony to bez GI jego lewa strona będzi czarna i nie oświetlona a GI daje efekt odbijania się światła od powieżchni co daje dobre rezultaty i miękkie cienie jeśli chcesz naprzykład coś zaprezentować samochód ,łyżeczkę na stole wszystko jedno to jesyt dobry. Moje zdanie może być mylne więc w razie jak by co to proszę o poprawienie mnie.
Napisano 16 Kwiecień 200321 l Autor czy ten efekt uzyskuje sie poprzez indirect ilumination w luma srever, czy może jest jeszcze inne rozwiązanie!?
Napisano 16 Kwiecień 200321 l ale dla lepszego efektu wlaczyc skylight dla direct i inderict, ktos mne oswieci? czy to drugie duzo daje?
Napisano 16 Kwiecień 200321 l Looknij na http://www.zs1.bochnia.pl/~mt/arts_view.php?nr=13 Tam powinno byc to, co Cię interesuje.
Napisano 17 Kwiecień 200321 l ee tam myslalem ze to cos nowego - bylem juz tu, ale to dobra stronka[jupi]
Napisano 17 Kwiecień 200321 l Autor tez tam byłem i teraz wkuwam ale czy np włączenie opcji daylight system w maxie 5 daje podobny efekt czy to kompletnie inna beka! dzieki
Napisano 17 Kwiecień 200321 l Z przykroscia zauwazam, ze duzo osob myli GI z oswietleniem typu \"skylight\"... ktore moze powstac (z takim samym rezultatem jak brazilowskie skylight) poprzez ustawienie (najlepiej) kilkudziesieciu swiatel (omni, spot, direct - jak kto woli) w ksztalcie hemisfery. Przyklad ponizej (zadnego GI ani radiosity, wszystko na zwyklych swiatlach - pracka renderowana w Mentalu, wiec sorki, ze tutaj, ale chodzi o zasade)... aha, DOF tez fakowany:
Napisano 18 Kwiecień 200321 l DOF to skrót od depth of field i daje to taki efekt że obraz np tło wraz z oddalaniem się od kamery staje się mniej wyraźne tak jak to widać na renderze z szachami. Myślę że chłopaki którzy wypowiadali się powyżej będą miel coś więcej do poiwedzenia.
Napisano 18 Kwiecień 200321 l duzo pisac !! GI to nie Sky light polecam tutoriale ktore sa na stronie brazila.. podawalem kilkanascie razy link tu na forum, musle ze oszczedzisz nam tu czasu i nerwuf.. a sobie tym bardziej cierpliwosci DOF to najzwyczajniejsza glebia ostrosci.. tak jak w obiektywie.. czym wiekszy obiektyw tym ma wieksza glebie.. przy ogniskowej 17mm praktycznie efekt glebi ostrosci nie istnieje( a jesli zrobicie na sile to obraz bedzie wygladal oczywiscie sztucznie) z wiadomej przyczyny nie bede sie rozpisywal.. polecam te tutoriale pozdrawiam fotoas
Napisano 19 Kwiecień 200321 l Krotko mowiac: direct ilumination to swiatlo bezposrednie a indirect odbite (czyli GI). A moze sie myle?
Napisano 23 Kwiecień 200321 l andrea_ .. gratuluje wypowiedzi.. krotko i tresciwie.. rzeczowo i fachowo tak jak lubie.. :) fotoas