Jump to content

Recommended Posts

Posted

wiem ze takich wątków juz było duzo ale niz z takim problemem :)()

chciałbym wykonac rendering po sieci ale nie lokalnej tylko przez internet... i tak:

na komputzerze odległym odpalam server u siebe tez i managera i w monitorze widze dwa kompy i niby wszystko ok . serwer odległego łączy sie z moim managerem pinguje i wszystko gra.

problem pojawia sie gdy w 3dstudio właczam rendering i w oknie assigned job nie widze servera odlwegłego tylko mój komp. A jak u siebie wywale server wyłącze to w assigned job nie mam nic...

spotkał sie ktos z czyms takim ?? kiedys???

prosze oo odpowiedz....

pozdrawim

kuba

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Witam,tez mam problem z renderem w sieci, podlacze sie do pytania i mam drugie - czy da sie zrobic render sieciowy jednej klatki na kilku kompach? Jedni mowia ze nie, drudzy ze tylko final renderem, inni ze tak - final renderem ale wychodzi dluzej niz na jednym kompie. Jak to jest? Czy komus sie udalo cos takiego np Brazilem? Pozdrawiam.

Posted

Witam,

odpowiedz na pierwszy post - tak mnie zdazylo sie cos takiego. U mnie problem wynikal z tego iz na jednym kompie byl zainstalowany max 6 a na drugim max 6 i 7. Jaki ma to wplyw na rendering sieciowy... ano taki ze max 7 ma nowa wersje backburner oznaczona jako 2.3, i nawet jak server w nowej wersji zaloguje sie do managera w starej wersji to przy odpalaniu renderingu sieciowego nie bylo widac tego komputera ktory mial wystartowany server w nowej wersji(2.3 dostarczany z max7). Druga sprawa to to ze jesli masz zainstalowany service pack 2 to musisz otworzyc na firewallu port po ktorym menager bedzie laczyl sie w sieci, lub poprostu wylaczyc firewalla. Moze to wystarczy:)

Odpowiedz na post 2 - tak Brazil takze potrafi renderowac jedna klatke na renderfarmie. Sam renderowalem klatke na renderfarmie zlozonej z 12 komputerow. Robi sie to za pomoca zwyklego backburnera tyle ze w przeciwienstwie do Final rendera i Mental raya Brazil tworzy sobie serie jobow w ktorych ma przypisane renderingi konkretnych bracketow. Wiec w przeciwienstwie do w/w rendererow nie widzisz renderujacej sie klatki tylko po skonczonym renderingu cala klatka zapisuje sie w okreslone miejsce gdzie potem mozesz ja zobaczyc:) Mam nadzieje ze wyjdzie tak jak chciales:)

Powodzenia:)

Posted

o dziekuje za odpowiedz....

niestety teraz nie moge sprawdzic czy zrzeczywiscie mamy dwie różne wersje maxa ale na 99 ! tak własnie bedzie!!!

a i jeszce pytanie. To jak zrobic zeby jedną scene renderowac na kilku kompach normalnie zaznaczyc use all servers i to wystarczy ??

w mentalu jest jeszcze taka opcja w oknie renderingi tam w pliku textowym rayhost czy jakos tak wpisuje sie nr IP kompów i własnie nie wiem co dalej... wyczytałem ze nie trzeba zadnych managerrów włączacc itp robił to ktos??

tu to wyczytałem

http://www.forum3d.kom-net.pl/f3dwork.php?md=sa&id=22

na dole strony

pap pozdrawiam

kuba

Posted

mam jeszce jedno pytanie ,... juz na dwuch kompach mamy maxa 7 wszystko gra... ale jak przypisze zadanie do tego odległego kompa to wyskakuje mi ze sciezka jest niepoprawna .. wy7nika z tego ze tamten odległy komputer nie potrafi zapisac klatki która wyrenderuje na mój dysk ... jak sobie z tym poradzic??

jak renderowałem po lokalnej sieci to poprostu udostepniałem klatakol z mozliwoscia zapisu i inny komp do niego zapisywał...

prosz eo pomoc jak sobie poradzic z tym renderingiem przez internet??!!!

pozdrawiam