Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jak ktos to przeczyta to to prosze o rade,

uzywam do renderingu Final Rendera stage 0 i mam pytanie: jak ustawic globalna illuminacje dla objektu lezacego np. na stole bez umieszczania calej sceny np w boxie musialem cos ominac czytajac tutoriale, bo nie wiem jak to zrobic w inny sposob

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

??? a ktoz to takie bzdury gada, ze trzeba cala scene zamknac w boxie?

Wrecz przeciwnie - jesli tak zrobisz to moze dojsc do sytuacj, ze GI bedzie sie liczylo bardzo bardzo dlugo nawet na super-banalnej scenie np. kulka na plaszczyznie!

Jesli juz chcesz zamknac scene w jakiejs bryle symulujacej np otoczenie - ktore ma sie odbijac we wszystkich obiektach na scenie to trzeba ja bezwzglednie wylaczyc z symulacji: fR Globals / MSP / Exclude.

Ja Ci najproscie napisze tak - traktuj scene tak jak zwykle - jesli jest to scena \"na dworze\" to niech bedzie odkryta, jesli jest w pomieszczeniu to zbuduj to pomieszczenie ze scianami, sufitem i podloga - jak w rzeczywistosci...

nastepnie zdefiniuj standardowe oswietlenie, ustaw jego moc, cienie itd.

Wlacz Global Illumination z odpowiednio ustawionym Ambient Multiplier (np. = 1 lub 0.5) wlacz tez SkyLite jesli potrzeba i wyrenderuj calosc - zobaczysz gdzie sie niedoswietla, gdzie sie przeswietlilo itd.

Nie ma tu zadnych sztywnych zasad jakie znajdziesz np. w Radiosity gdzie jesli zarowka ma odpowiednia ilosc luxow - to otrzymasz stosowne oswietlenie!

Przy Global Illumination jakie oferuje finalRender i pozostale komercyjne renderery oparte na algorytmach MonteCarlo takich zasad nie ma - jesli trzeba oszukac (doswietlic czy przygasic) to tak sie robi, techniki oszustwa jakie sie robilo w Scanline czasem przy GI tez sie przydaja.

Przeczytaj sobie moze to:

http://www.mareg.adns.pl/4fr-5.html

i pozostale teksty na mojej stronie, oraz \"gorne\" posty w tym dziale traktujace np. o oswietleniu HDRI czy Kaustykach... oraz wiekszosc postow w tym dziale.

Temat jest niesamowicie rozlegly.

W razie problemow masz wyszukiwarke postow no i nas wszystkich - uzytkownikow finalRendera [papapa]

pozdr

Marek

Napisano

Profesjonalne podejście do sprawy, a tak przy okazji, to MareG nie wiesz co z tymi niby Warsztatami przy pivku, no wiesz tymi z forum3D.[piwo]

Napisano
  • Autor

wiec tak mi sie wydawalo ze trzeba zamykac obiekty bo jak mialem otwarte to nic mi nie oswitlalo i nic nie wychodzilo wiec bylem w bledzie, bede musial przetestowac Twoje porady, bylem tez na Twojej stronce i skorzystam z zamieszczonych tam porad