Jump to content

Przecinające się Control Point Curves

Tymek

Recommended Posts

Może pytanie okaże się banalne ale... jak mogę zmusić dwie krzywe Control Point Crv. do przecięcia się w danym punkcie? Nię chcę żeby kończyły się na tym punkcie, tylko żeby biegły dalej każda w swoim kierunku. A może tego po prostu nie da się zrobić? :)

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Bzyku, chyba jestem bardziej pokrecony bo chyba zrozumialem to pytanie :D

Tymek - zapewne chodzi ci o funkcje przyciagania "object snap" (taki przycisk na dole, obok Snap, Ortho, Planar) ustaw ja na "point", potem wlacz "edit point mode" zbierz wszystkie, punkty z lini ktora ma sie przecinac z druga (punkty od momentu przeciecia, do konca lini) i przesun w zadane miejsce przeciecia. Proste wyjasnienie to to nie jest, no ale, prosciej nie potrafie, bez robienia screenow :P

A co do rhino - to on potrafi wszystko ;)

A i jeszcze, gdyby ta druga linia, w punkcie przeciecia nie posiadala akurat "pointa" wlacz w object snap na "near"

dobra hihi chyba zakumalem :) no dlaczego mialo by sie niadac no mozna zrobic to na pare sposobow.

1. to przez edysje krzywych z poziomu EP bo wetdy kontroluje sie punktami na krzywej i osnap "near".

2.przez z lub do matchowanie kontynuacji krzywej czyli juz w tym wypadku 3 curvy.

3 i jeszcze kilka by sie wymyslilo ale jest pozno i mi sie nieche :P :D.

Bzyku, Wtorek - chodziło mi dokładnie o taki efekt jaki daje match :)

Inny sposób na jaki wpadłem dzisiaj to extrudować jedną krzywą i zrzutować drugą na powierzchnię, która powstała.

Dzięki za zainteresowanie i pozdrowienia :)