Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

foton (gr. phós, photós ‘światło’) fiz. cząstka elementarna o zerowej masie, nieposiadająca ładunku elektr. i poruszająca się w próżni z prędkością światła.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.

:D

Teraz po prostu światło jest bardziej realistyczne, tak jak fotony może się odbijać i rozszczepiać,

{jak żle mówie to nie bijcie:))

Musisz mieć na scenie światło brazila, które emituje fotony i zaznaczyć \"active\"

w \"photon map server\".

Oto ta sama scenka z fotonami i bez nich

foton.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki. A kiedy ich używać? Na stronie Brazila jest tutek gdzie używają fotonów do sceny gdzie są porcelanowe kielichy. Wiem już że dają fajne efekty wizualne, ale kiedy mam je stosować - gdy chce polepszyc jakość GI, czy co?

Napisano

Kiedy potrzebujesz realistycznych efektów świetlnych!! ;)

Napisano

odpowiednio skierowane i w odpowiwdniej ilosci .. sa w stanie przyspieszyc rendedr kilkukrotnie !!

to co widzisz tam na rysuneczku to efekt Kaustyki.. efekt przechodzenia fotonuf przez szklo.. ale to nie jest wlasciwe wytlumaczenie fotonuf

Foton to z Fizycznego raczej jakas energia swiatla

i tyle

polecam tutoriale.. bo nie da sietego tak opisac szybko.

a tutki sa za free i jest ich cala masa

i nie wierz ludziom co mowia ze fotony spowalniaja..to znaczy ze nie potrafia ich uzywac

pozdrawiam

fotoas

Napisano
  • Autor

Widze fotoas, ze znasz sie na rzeczy. Dzieki, ostatnio duzo odpowiadasz na moje posty - i to konkretnie bez zalewania. Jeszcze raz dzieki. Widze ze fotony daja ciekawe rezultaty na szklanych obiektach. Czy opłaca sie je w ogóle stosowac gdy scena składa sie z obiektów takich jak hmm np. drewno? Jak będą sie fotony zachowywać. Dopiero od tygodnia jest brazilijczykiem i jeszcze duzo postów zamierzam napisać :)

Napisano

kaustyka.. ktora jest emitowana za posrednictwem fotonuf est tylko w szkle !! tylko tylko !! no i w wodzie tez .. hehe

ale fotony to energia.. a nie te blyski co ci tam wyzej pokazali

drewno czy nie drewno . nie wazne !! tfotony to swiatlo i cien

tam gdzie masz swiatlo to i masz w brazilu fotony i uzywajac ich w odpowiedni sposob.. zgodnie jak w tutorialach ktore gdzies tam umiescilem

mozna w miesiac wysmarowac super rendery w brazilu.. zaczynajac od zera

no tak mi sie wydaje

pomajstruj z Serch Radius i #photons na prostych scenach to zakumasz z mig

pozdro

fotoas

Napisano

Dolaczam do dyskusji

Jem brazila po kawalku i doszedlem do fotonow..i co czlowiek to opinia

ALE! Sadzac po renderingach widzianych w sieci i opisach do nich rzeczywiscie:

1. Do wnetrz (musi sie to odbijac, sa ustawienia) fotony daja super efekty i powinny, powtarzam powinny przyspieszac render. W tym jednak wic zeby je dobrze ustawic czego jeszcze nie umiem

Jednak rendery ktore ja widzialem wydawaly mi sie nie do przeliczenia ( w sensie czasu, oplacalnosci ) w tradycyjny sposob na sprzecie jaki wiekszosc z nas posiada.

DLAtego jestem za [spox]

Ludzie, ktorzy uzywali ich do liczenia musieli wiedziec po co to robia

[papapa]

Napisano

Hmmm... we wnętrzach można tez używać GI - to drgi sposób na uzyskanie niezłego efektu rozchodzenia się i odbić światła... ale GI (z xkrotną ilością odbić) jest dużo wolniejsze niż photony... :(