rafal111 Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 witam.wiec chodzi mi o to jak zrobic: 1.niewyrazne, rozmazane odbicia(nie takie ladne jakie daje poprostu reflect)
Baton Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Takie odbicia nazywaja sie glossy reflection. Zeby je uzyskac trzeba zaopatrzyc sie w dodatkowy, zewnetrzny render. W zwyklym podstawowym scaline takowe tez da sie uzyskac, Pendzel kiedys pisal o tym.
DaveBorck Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 no mental jest w tym bardzo dobry, ale ja i tak zwykle używam materiałów architectural które mają juz predefiniowane rozmazywanie zależnie od rodzaju materialu. No bajer nie z tej ziemi:)
rafal111 Napisano 9 Luty 2005 Autor Napisano 9 Luty 2005 sorki ale nie do konca sie w tym orientuje narazie wiec jesli mozecie napiszcie gdzie jest ten gloose|co to jest mr(mental ray??) i gdzie jest parametr blur reflection
Tomek Kosiorek Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 blur reflection masz w parametrach materialow mental raja-zolte "flagi"-zeby Ci sie pokazaly w assign renderer musisz wybrac mental ray
rafal111 Napisano 9 Luty 2005 Autor Napisano 9 Luty 2005 Noooo nieeeee pisze przecierz ze jestem poczatkujacy :( napiszcie szczegoly bo nie czaje.wybralem mental ray jako render i wlaczylem materialy ale tam nic nie ma(ja przynajmniej nie widze).Prosze o jakies szczegoly Acha i gdzie szukac tego gloose??
Tomek Kosiorek Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 no idziesz do material editor->tam powinienes miec(po wybraniu mr jak renderer)mental ray extensions(na samym dole)odznaczasz klodeczke na surface material i wybierasz np. metal lume(jest tego wiecej mozna sobie odblokowac w edytorze tekstowym w pliku lume.mi)i tam wszystko masz-cala zabawa polega na laczeniu map w cale lancuchy aby otrzymac zadany efekt
rafal111 Napisano 9 Luty 2005 Autor Napisano 9 Luty 2005 Ehhe wczesniej nie moglem znalezc bo mnialem aktywny directx manager(ale obciach :p), ale dalej nie wiem co z tym gloose gdzie tego szukac??
mega Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 czytam czesto na tym forum o materialach "architectural" moze ktos mnie naprowadzic skad je sciagnac ?
rafal111 Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 tak.kiedy wybierzesz jedna z kol prezentujacych material defaultowo jest ustawiony standard material kiedy masz zaznaczona kulke obok pola w ktorym wpisujesz jej nazwe pisze standard kliknij to i wybierz architectural potem pojawia sie opcje w ktorych mozesz wybrac rodzaj materialu.wsio
mega Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 to rozumiem ze powinna znajdowac sie to w bibliotece materialow, z tym, ze korzystam z maxa 5, a tam nie widze tej grupy materialow, dlatego pytam gdzie moge je dostac aby rozbudowac istniejaca biblioteke .
rafal111 Napisano 12 Luty 2005 Autor Napisano 12 Luty 2005 nie jestem pewny ale na chlopski rozum(znajac discreet :p)musisz sobie "zalatwic" maxa6 :D
Rekomendowane odpowiedzi