Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam.wiec chodzi mi o to jak zrobic:

1.niewyrazne, rozmazane odbicia(nie takie ladne jakie daje poprostu reflect)

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Takie odbicia nazywaja sie glossy reflection. Zeby je uzyskac trzeba zaopatrzyc sie w dodatkowy, zewnetrzny render. W zwyklym podstawowym scaline takowe tez da sie uzyskac, Pendzel kiedys pisal o tym.

Napisano

no mental jest w tym bardzo dobry, ale ja i tak zwykle używam materiałów architectural które mają juz predefiniowane rozmazywanie zależnie od rodzaju materialu. No bajer nie z tej ziemi:)

Napisano
  • Autor

sorki ale nie do konca sie w tym orientuje narazie wiec jesli mozecie napiszcie gdzie jest ten gloose|co to jest mr(mental ray??) i gdzie jest parametr blur reflection

Napisano
  • Autor

Noooo nieeeee pisze przecierz ze jestem poczatkujacy :( napiszcie szczegoly bo nie czaje.wybralem mental ray jako render i wlaczylem materialy ale tam nic nie ma(ja przynajmniej nie widze).Prosze o jakies szczegoly

Acha i gdzie szukac tego gloose??

Napisano

no idziesz do material editor->tam powinienes miec(po wybraniu mr jak renderer)mental ray extensions(na samym dole)odznaczasz klodeczke na surface material i wybierasz np. metal lume(jest tego wiecej mozna sobie odblokowac w edytorze tekstowym w pliku lume.mi)i tam wszystko masz-cala zabawa polega na laczeniu map w cale lancuchy aby otrzymac zadany efekt

Napisano
  • Autor

Ehhe wczesniej nie moglem znalezc bo mnialem aktywny directx manager(ale obciach :p), ale dalej nie wiem co z tym gloose gdzie tego szukac??

Napisano

czytam czesto na tym forum o materialach "architectural" moze ktos mnie naprowadzic skad je sciagnac ?

Napisano
  • Autor

tak.kiedy wybierzesz jedna z kol prezentujacych material defaultowo jest ustawiony standard material kiedy masz zaznaczona kulke obok pola w ktorym wpisujesz jej nazwe pisze standard kliknij to i wybierz architectural potem pojawia sie opcje w ktorych mozesz wybrac rodzaj materialu.wsio

Napisano

to rozumiem ze powinna znajdowac sie to w bibliotece materialow, z tym, ze korzystam z maxa 5, a tam nie widze tej grupy materialow, dlatego pytam gdzie moge je dostac aby rozbudowac istniejaca biblioteke .

Napisano
  • Autor

nie jestem pewny ale na chlopski rozum(znajac discreet :p)musisz sobie "zalatwic" maxa6 :D