Napisano 2 Marzec 200520 l witam moglby mi ktos powiedziec jak w maxowym mentalu uzyskac efekt jarzenia? chodzi mi o to zeby np box roztaczal wokol siebie łune w material editor znalazlem "self illumination" ale cos kiepsko swieci ;) edit o takie cos mi chodzi
Napisano 2 Marzec 200520 l to calkowita post produkcja http://www.neilblevins.com/cg_education/specular_bloom/specular_bloom.htm tu jest tutorial
Napisano 2 Marzec 200520 l Autor tx za linka ale na 100% da sie to uzyskac w czystym 3d jak w majce sie dalo to w maxie tez musi :) w maya wystarczylo zwiekszyc "value" koloru wiecej niz 1 - np dac 50- i jarzylo :) a ta moja wklejka jest z evermotion -"fgtips"; jakos to oni zrobili, tylko nie napisali jak ;)
Napisano 2 Marzec 200520 l Można coś takiego uzyskać przy pomocy shader`a o nazwie "glow". Można również wspomóc jego działanie shader`em glare, ale sam glow powinien wystarczyć.
Napisano 2 Marzec 200520 l no moze by wystarczylo w diffuse wrzucic mapke output i podkrecic rgb ehhh mieszacie wlacz FG i masz to samo mentalray to mrntal ray tylke ze w maxie nieda sie value matarialu powyzej 1.0 wiec sie stosuje outputa czy nawet gradient wszystko gdzie mozna podkrecac RBG a reszta to juz zabawa z FG falloff start i end
Napisano 2 Marzec 200520 l ale po colere tu jakies shadery ?? standard self=100 diffuse=255,255,255(czyli bialy)+ mapka w tym kanale output i rgb level=7 ale mozna zawsze pomieszac z moca selfa. oczywiscie ten boxik stoi na planie niewazne prawie jaki kolor moze byc szary bialy jak kto woli i wystarczu wlaczyc FG all end...
Napisano 2 Marzec 200520 l ale po colere tu jakies shadery ?? Ponieważ są sytuacje, gdzie ich użycie jest niezbędne oraz dają lepsze efekty.