Napisano 6 Marzec 200520 l Słuchajcie mam problem.. Przelecialem helpa w maxie i nie moge znalezc dzialu dotyczacego rigowania.. szukalem tez w necie, lecz bez zadnych ciekawych efektów.. Czy mozecie mi pomoc cos znalezc gdzie w przejrzysty sposob jest wytlumaczone jak sie riguje postac. Nie koniecznie po polsku. Bo jak sie pewnie zgodzicie lepiej jest stworzyc postac w pozycji podstawowej i potem ja ustawic niz modelowac od razu ustawiona. Generalnie bedzie to still wiec niema problemu ale mimo wszystko lepiej jest stworzyc kosci. Z góry dziekuje i pozdrawiam. Ukash
Napisano 10 Kwiecień 200519 l Wlasnie mialem zalozyc taki sam temat ale zobaczylem ze juz taki jest :) Ja tez szukam dobrego tutoriala do rigowania. a wierze ze taki jest bo juz kilka naprawde dobrych tutkow znalazlem dzieki ktorym nauczylem sie dobrze modelowac i oswietlac. Ale jeszcze chcialbym sie dobrze nauczy rigowac (a latwe to nie jest wedlug mnie). Dolaczam sie wiec do prosby -Ukash'a- dajcie prosze jakies namiary!!!!! Plisssss!!!!!! :)
Napisano 13 Kwiecień 200519 l Chłopaki... niestety mam wersje maxa bez tutków... ale JESTEM PEWIEN... żę w maxowych helpach jest dział opisujący rigowanie od podstaw(rigowanie stóp) az do profi patentów( jakieś matematyczne wzorki do Spline IK ;) niestety nie mogeteraz bardziej pomóc niż podać hasło do indexu... "rigging" ;)