Napisano 27 Marzec 200519 l hej, mam 2 pytania powiazane z tematem: [1] gdy pracuje na lokalnym ukladzie odniesienia (set coordsys local) to wartosci mam przeskalowane inaczej niz w globalnym ukladzie (set coordsys world), od czego to zalezy ? czy da sie to skalibrowac jakos ? [2] w jaki sposob przesunac lokalny uklad odniesienia ? dzieki
Napisano 27 Marzec 200519 l [1] mozliwe ze obiekt byl przeskalowany i to zmienilo jego lokalny uklad wspolrzednych (maciez transformacji). Sprobuj dac reset XForm albo Reset Transform w pivocie, wydaje mi sie ze to powinno pomoc [2] np. przesuwajac obiekt wzgledem jego pivota
Napisano 28 Marzec 200519 l Autor drugi punkt nie do konca rozumiem, chodzi mi o komende w maxscript za pomoca ktorej bede mogl przesunac lokalny uklad odniesienia ?
Napisano 29 Marzec 200519 l W drugim punkcie pomylilem sie, okazalo sie ze mialem blad w skrypcie. Nie udalo mi sie przesunac lokalnego ukladu ale mozna to obejsc. Trzeba zczytac macierz transformacji obiektu, przesunac ja (co bedzie odpowednikiem przesuniecia lokalnego ukladu) i w ukladzie macierzy zczytac pozycje interesujacego obiektu. To juz dzialalo bez zarzutu :)
Napisano 30 Marzec 200519 l Autor w jaki sposob zczytac/ustawic za pomoca maxscriptu macierz transformacji obiektu ?
Napisano 30 Marzec 200519 l mat = myObj.transform --wrzucasz maciez transformacji do zmiennej mat mat.row4 = ...... -- modyfikujesz maciez, w taki lub inny sposob myObj.transform = mat -- wpisujesz ja z powrotem do obiektu