Napisano 31 Marzec 200520 l Mam 13 lat, właśnie kończe podstawówke, chciałbym się zabrać za robienie grafik, po prostu chce się tego uczyć przez najblizsze lata :) I Teraz jestem kompletnie zielony, nie wiem od czego zaczynac co mam robic i czym itp. Pierwszym moim krokiem było znalezc dobre, doswiadczone forum, ktore mysle ze mi pomoze :D. No to tak: Od czego mam zaczynac jako początkujący (zero umiejetnosci)? Co mam robić? Jakim programem? Jakby miał ktoś czas to bardzo proszę pisać na gg:4139914 chcialbym aby ktos mnie wprowadzil w ten" wielki świat grafiki" :O Czekam.
Napisano 31 Marzec 200520 l uwierz mi ... zapewne nikt sie nie zglosi ;] to z czasem jest uciązliwe ... z reszta sam powinienes zacząc ... w dziale tutoriale na glownej stronie max3d.pl masz pelno tutków do 3dmaxa ... z http://www.discreet.com mozesz sciagnac demo 3dmaxa ... (odrazu ciagnij z tamtąd plik Helpa do tego programu jest duzo materialow szkoleniowych jak videotutoriale z Lynda.com ... moze ktos powie ze video tutoriale z Lynda.com sa laickie ale nie dla poczatkujacego ... wiele z moich znajomych nauczylo to podstaw 3dmaxa ... angielski to niestety podstawa ... mozesz oczwiscie probowac bez jezyka ale daleko nie zajdziesz ... w grafice jako szeroko pojetej dziedzinie ten jezyk jest niestety wymagany (albo stety) takze co zabraklo wielu moim znajomym to samozaparcia i wytrzymalosci psychicznej ... szybko mozesz sie tym znudzic ... ale niestety tak konczy wiele z poczatkujacych ... powodzenia ...
Napisano 31 Marzec 200520 l Mam certyfikat z Oxfordu ;) Uczyłem się od 5 roku życia, 2h dziennie, ceryfikat dostałem pod koniec 5 klasy podst. z angola celujący... oops. chwale się ... przepraszam @Marcin Thx, ale narazie nie myśle o 3D, 2D tylko o jakimś cieniowaniu, robieniu podstawowych grafik itp. może być np. rysowanie różnych broni, ubrań etc. Czy Paint Shop Pro 8.0 dobry bedzie?
Napisano 31 Marzec 200520 l Jeśli chcesz rysowac to najpierw mysisz oponowac olówek. W necie jest wiele PDF'ów opisujących jak zaczac rysowac. Potem jak bedziesz juz na jakims dalszym etapie wtajemniczenia proponuje tablet a jeśli 3D to dokładnie to co Marcin napisał.
Napisano 31 Marzec 200520 l Charactera mozesz sciagnac tutaj: http://www.click-now.net/downloads03.htm lecz musisz miec zainstalowanego 3ds max`a.