Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

1. Witam.Mam taki proble ,ze w calym renderze, no procz miejsc blisko swiatel widac u mnie malutkie kropeczki.W mentalu bawie sie krotko(w maksie zreszta tez)i nie wiem jak sobie z nimi poradzic.Pomozcie.

2. Druga sprawa .Ustawilem caustic i ustawilem dla blatu stolika(on jest szklany)generate caustin.Ale jego cien jest normany a nie taki jaki powinien byc ien szkla(chyba wiadomo o co chodzi).Co robie nie tak???

zdjecie:vizka3uz.th.gif

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Czemu nikt ni nie pisze??Przecierz napewno niejedna osoba z forum wie o co chodzi.A moze sie myle??

Napisano

1. We właściwościach światła: [Area Light Parameters]> "Samples"> "U:" i "V:", wstaw większe wartości, np. 8

2. Zbuduj materiał: "mental ray"> slot "Surface": Glass (lume), slot "Shadow": Glass (lume), slot "Photon"> Dielectric Material (3dsmax);

przy włączonym "Caustic" odznacz "Opaque Shadows when Caustics are Enabled"

ps.1

następnym razem może się przydać...

ps.2

wywal zdublowany wątek

Napisano
  • Autor

Sorki ale nie moge znalezc tego "opaque shadows when caustic is enable".Napisz gdzie to jest.

Napisano

W 6. tego nie ma :/, więc możesz zrobić to tak> wybierasz blat stolika>RMB>"Properties"> odznaczasz "Cast Shadows".

Napisano
  • Autor

Ok cos tam wychodzi chociarz bardzo male.Mam jeszcze pytanie czy da sie laczyc caustic i cienie tzn. uzyskac efekt caustic nie wylaczajac cieni??i jak to zrobi jestli sie da??

Napisano

W wersji 6. można coś takiego zrobić:

1. Utworzyć nowe światło z już obecnego w scenie (dla zachowania popawności oświetlenia), następnie przypisać je tylko do obiektu, który ma generować "caustics" (Exclude/Include), później zostaje manipulacja właściwościami tego światła> "Shadow Parameters">Object Shadows> "Color" i "Dens."

2. Albo "zabawa" z przypisywaniem świateł do poszczególnych materiałów-praca w "Material Editor" + edycja świateł.

W wersji 7. Max`a można to załatwić (łatwiej) tak jak pisałem kilka postów wyżej (#4), wszystkie modyfikacje Shadow/Caustics wykonuje się z poziomu Edytora Materiałów + "(-) Opaque Shadows when Caustics are Enabled"