rafal111 Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 1. Witam.Mam taki proble ,ze w calym renderze, no procz miejsc blisko swiatel widac u mnie malutkie kropeczki.W mentalu bawie sie krotko(w maksie zreszta tez)i nie wiem jak sobie z nimi poradzic.Pomozcie. 2. Druga sprawa .Ustawilem caustic i ustawilem dla blatu stolika(on jest szklany)generate caustin.Ale jego cien jest normany a nie taki jaki powinien byc ien szkla(chyba wiadomo o co chodzi).Co robie nie tak??? zdjecie:
rafal111 Napisano 9 Kwiecień 2005 Autor Napisano 9 Kwiecień 2005 Czemu nikt ni nie pisze??Przecierz napewno niejedna osoba z forum wie o co chodzi.A moze sie myle??
greg_jg Napisano 9 Kwiecień 2005 Napisano 9 Kwiecień 2005 1. We właściwościach światła: [Area Light Parameters]> "Samples"> "U:" i "V:", wstaw większe wartości, np. 8 2. Zbuduj materiał: "mental ray"> slot "Surface": Glass (lume), slot "Shadow": Glass (lume), slot "Photon"> Dielectric Material (3dsmax); przy włączonym "Caustic" odznacz "Opaque Shadows when Caustics are Enabled" ps.1 następnym razem może się przydać... ps.2 wywal zdublowany wątek
rafal111 Napisano 9 Kwiecień 2005 Autor Napisano 9 Kwiecień 2005 Sorki ale nie moge znalezc tego "opaque shadows when caustic is enable".Napisz gdzie to jest.
rafal111 Napisano 9 Kwiecień 2005 Autor Napisano 9 Kwiecień 2005 TAk mam maxa szostke.I nie moge znalezc :P
greg_jg Napisano 9 Kwiecień 2005 Napisano 9 Kwiecień 2005 W 6. tego nie ma :/, więc możesz zrobić to tak> wybierasz blat stolika>RMB>"Properties"> odznaczasz "Cast Shadows".
rafal111 Napisano 9 Kwiecień 2005 Autor Napisano 9 Kwiecień 2005 Ok cos tam wychodzi chociarz bardzo male.Mam jeszcze pytanie czy da sie laczyc caustic i cienie tzn. uzyskac efekt caustic nie wylaczajac cieni??i jak to zrobi jestli sie da??
greg_jg Napisano 9 Kwiecień 2005 Napisano 9 Kwiecień 2005 W wersji 6. można coś takiego zrobić: 1. Utworzyć nowe światło z już obecnego w scenie (dla zachowania popawności oświetlenia), następnie przypisać je tylko do obiektu, który ma generować "caustics" (Exclude/Include), później zostaje manipulacja właściwościami tego światła> "Shadow Parameters">Object Shadows> "Color" i "Dens." 2. Albo "zabawa" z przypisywaniem świateł do poszczególnych materiałów-praca w "Material Editor" + edycja świateł. W wersji 7. Max`a można to załatwić (łatwiej) tak jak pisałem kilka postów wyżej (#4), wszystkie modyfikacje Shadow/Caustics wykonuje się z poziomu Edytora Materiałów + "(-) Opaque Shadows when Caustics are Enabled"
Rekomendowane odpowiedzi