Napisano 13 Kwiecień 200520 l Witam! chciałbym uzyskać pomoc dotyczącą modelowania naturalnych kształtów. Obecne tutoriale obejmuja starsze wersje 3dsmax i nie wiem co gdzie jak. po za tym jaka metode wybrac czy przetwarzać gotowe ksztalty(boxmodeling) czy tworzyc na splajnach. po za tym probuje robic na splajnach i mam problem bo robie sobie szkilet a jak daje surface to mi czesc znika tak jakby nie widzialo tego wierzcholki polaczylem weld'em. Mam 3dsmax6. pozdrawiam!
Napisano 13 Kwiecień 200520 l no coz, z tego co napisales niewiele zrozomialem, zwlaszcza o "naturalnych ksztaltach" oraz o tym "przetwarzaniu gotowych ksztaltow", jednak: jak robisz na splajnach, to najlepiej jest wlaczyc narzedzie 'snap toogle' z zaznaczonymi opcjami 'vertex' oraz 'edge' - wtedy nie musisz bawic sie weldem (poco potm tracic czas, skoro mozna to zrobic automatycznie?)
Napisano 13 Kwiecień 200520 l naturalne kształty - to zapewne organika przetwarzanie gotowych kształtów - czyli chyba boxmodeling co do problemu z surface, to sprawdź, czy masz same kwadraty lub trójkąty, jeżeli tak to masz normalne odwrócone, tutaj z pomocą przychodzi flip.
Napisano 13 Kwiecień 200520 l naturalne ksztalty to np reka glowa itd. co do drugiego to rzeczywiscie boxmodeling. dziekuje za pomoc. czy moglibyscie doradzic jakim sposobem wymodelowac reke??pozdrawiam i z gory dziekuje