Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

bardzo glupie pytanie ale jak zrobic idealna wkleslosc boxa ? Gdy robie Edit mesh to zaznaczony fragment (np srodek) daje wglab boxa ale jego scianki staja sie bardzo zaokraglone. Trudno napisac mi o co chodzi choc rzecz jest taka prosta dlatego dodaje sreena

CHODI MI O TO ABY SCIANYKI "wkleslosci" byly pod katem 90* to tyczy sie tez wypuklosci.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaznacz polygon, ale zamiast go przesuwać, zastosuj extrude.

Czasem dodatkowo problemem może być smoothing groups. Wtedy dodatkowo nałóż modyfikację 'smooth' i zaznacz opcję auto smooth.

Napisano

Spiesze z pomoca :)

1. Konwersja Boxa do Editable Poly.

2. Inset gornego poligona.

3. Extrude z ujemna wartoscia.

Mysle ze pomoglem.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki za pomoc :P nawet nie wiedzialem ze rozwiazanie jest tak proste i "pod reka" :-) nawet nie wiece ile czasu dzieki wam zaoszczedze :D

PYTANIE 2 !!!

kiedy wytne kawalek boxa (np to co na obrazku na czerono zaznaoczne) to on sie robi "pusty" w srodku. nie ma krawdzi na wycietch bokach. dlaczego tak jest i ja kzrobic aby bryla po wycieciu byla "pelna" w srodku ?

Napisano

Figura jest pełna tylko tego nie widzisz - po kliknięciu prawym przyciskiem na nazwie okienka w opcjach zaznacz 2-sides(czy jakoś tak - napewno podobne):)

Napisano

Chyba chodzi ci o to ze nie widać srodka po wycieciu poligona.

1. W Viewport Configurations zaznacz Force 2-sided.

Co pozwoli ci intensywnie cieszyć sie z widoku zawartosci srodka tego boxa :D

2. Jednak aby zobaczyć cos po renderingu musisz nadać swojemu boxowi jakis material.

W tym celu wciskasz "M" na klawiaturze, nadajesz jakis material( jaki tam ci akurat jest potrzebny) i zaznaczasz w Shader Basic Parameters opcje "2-Sided"

To chyba tyle.

Pozdrawiam.

Proponuje zagladac do HELPA Maxa - wciśnij F1 :)