Napisano 24 Kwiecień 200519 l Czesc Przymierzam sie do zrobienia animacji. Chcialbym polaczyc film nagrany camera i efekty w 3ds maxie. Mam jednak male pytanie. Ja to zrobic? Bawilem sie ostatnio w Star Wars i zrobilem stary, dobry efekt. Miecz swietlny. Wszystko git, ale nie podoba mi sie jedno. Jak to robilem, to kamera stala caly czas w miejscu i nie bylo problemu. Jednak chcialbym cos wiecej, np. gdy sie obracam, to camera w scenie rowniez, obiekty sa dopasowane itp. Mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi. Jak to wszystko zrobic. Czy trzeba uzyc camera match, czy moze cos a'la bluebox (jest cos takiego w 3ds maxie?). Chodzi np. ze dlon bede mial czala czarna i ta czern nie bedzie widoczna w scenie-taka maska jak w materialach). Nie chodzi mi o jakis piorunujacy efekt. Chodzi mi o same podstawy. A moze macie jakies dobre linki albo propozycje ksiazek w ktorych jest to opisane? Z gory dzieki za odpowiedz. Pzdr, Wojtek
Napisano 24 Kwiecień 200519 l no oczywiscie aby dopasowac ruch kamery maxa do kamery"normalnej" nalezy uzyc camera trackera. Masz na ten temat tutorial w tutorialach maxa dolaczonych do softu ("USING CAMERA TRACKER") blueboxa w maxie nie ma, no chyba,ze zaopatrzysz sie w plugin, takei rzeczy robi sie w programach do compositingu(adobe after effect itp.)
Napisano 24 Kwiecień 200519 l Autor A czy ktos na forum probowal juz robic takie cos? Mozecie podac linki do przykladowych prac?
Napisano 24 Kwiecień 200519 l Autor A masz to gdzies na serwerze, albo wyslij mi na [email protected]. Z gory dzieki.
Napisano 24 Kwiecień 200519 l nie no nie mam, ja sie tym bawilem z 3 lata temu teraz nie mam kamery to nie mam jak robic:P, ale nie wiem po co ty to chcesz zobaczyc... a masz sceny do tych tutoriali maxowych?? bo tam jest ukonczony filmik z camera trackerem ( taki z nosorozczem) :)
Napisano 25 Kwiecień 200519 l Autor Ok, wszystko git, ale wytlumaczcie jedno. Mam scene, pointy i camera match, ale jak teraz zrobic ze jak ruszam sie prawdziwa kamera (czyli obraz tez sie 'rusza'), to ten ruch tez jest odzwierciedlony na wirtualnej kamerze w scenie? Czyli np. obracam sie prawdziwa kamera wokol siebie i dzieje sie to samo w scenie?