3dsmaxman Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 jak stworzyc material imitujacy kostke brukowa (taka w ksztalcie klepsydry)? narysowac pod maxem obrysy, wyrenderowac z kanalem alfa i nalozyc na troche zmodyfikowana texture betonu wraz z kanalem alfa? czy w jakis inny sposob?
Chalek Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Zrobić zdjęcie prawdziwej kostki, na jego podstawie dorobić bumpa i wrzucić w diffuse i bump te mapy?
AGmakonts Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 ja bym zrobił displacem i zwykłą texturą kamienia
domel31 Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Mozesz to zrobic tak ze znajdziesz mape diffuse i bump na google albo na plytkach total tex. jesli takowe posiadasz. Jesli chcesz aby wyszla w miare realistyczna kostka to polecam vraya i zastosowac VRayDisplacementMod na texturze bump. http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/displMod_params.htm tu masz jak to dziala. Pozniej na to naloz sobie fajna mapke diffuse i bedzie gites. Niezapomnij: -zeby obiekt skladal sie z segmentow np. 20x20x1 - nalozyc przed zastosowaniem tej opcji UVW MAps Powinno byc okey
3dsmaxman Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Napisano 27 Kwiecień 2005 domel - ja dopiero co v-raya zainstalowalem i jestem z niego zupelnie zielony sam sobie fotek nie zrobie, bo nie mam ani cyfrowki ani skanera :( pokaze wam jak wyszlo moim sposobem ;) texturki sa jak narazie pogladowe (na murach bedzie graffiti, trzepaki beda bardziej dopracowane no i jezdnia "bardziej asfaltowa") :) wogole praca w poczatkowej fazie tworzenia
AGmakonts Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 serio dobrze radze zaglądnij na EVERMORION do tutków z vraya i tam jest o displace uwierz mi bedzie to wyglądać lepiej zwłaszcza z GI
3dsmaxman Napisano 28 Kwiecień 2005 Autor Napisano 28 Kwiecień 2005 OK, zagladne a takie pytanie -> jak przerobie helpa do v-raya, to bede juz mial jakies podstawy, czy jeszcze sporo tutkow trzeba przeerobic
kurt_hectic Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 tego avatara z kas znam...............:P , material kostki ?!?!?!?!?!? > chyba texture!!!! , nie kapuje, a jak texture to .... chyba nie powiesz ze nie mozesz znalezc.... stary posciagaj trcoche textur! > bez tego ani rusz. ja mam 4 giga na dysku. wiec mam conieco , jak chcesz o moge przeslac Ci texturki, nawet bdb, hi res, ale jak wroce do domciu.
Rekomendowane odpowiedzi