Napisano 15 Czerwiec 200222 l Witam! Zaciągnąłem sobie nowego Brazila ze strony splutterfish i fajnie ... brazil dziala :) ale co z efektami świateł (glow, ring etc) - gdy dodam jakiś efekt do światełka, to obraz się renderuje dopóki doputy nie nakłada efektów światełek i max mi się po prostu zamyka :( podobnie jest z efektami kamer (ostrość, rozmycia, itd); z tym że tutaj max się nie wykrzacza - po prostu renderuje bez efektów jak dodać ww efekty w scenie do tego jak by nie było dobrego rendera ????? z góry dzięki za wszystkie sugestie pozdr. Acid_Jazz
Napisano 17 Czerwiec 200222 l Autor to może inaczej zapytam: czy to, że nie można dodawać efektów świateł i kamer jest winą testowej wersji Brazila ????? tzn.: aż tak bardzo jest okrojony ??? skomentujcie to jakoś proszę - na pewno próbowaliście robić podobne rzeczy. pozdr. Acid_Jazz
Napisano 19 Czerwiec 200222 l hmm z tym tez sie zetknelem ... ale nie udalo mi sie tego przeskoczyc :-( ostrosc, rozmycia, gi, caustic itp. sa w brazilu ale tych: ring, lens effect, glow :-( ni ma i chyba musisz sie zdecydowac co wolisz ... ale co ja tam wiem ja dopiero zaczalem sie bawic maxem 2 msc temu :-)
Napisano 19 Czerwiec 200222 l Autor tak ... masz rację, że rozmycia są w brazilu, ale nie jest to efekt kamery, gdzie można ustawić dokładnie ogniskową soczewki - przez co efekt jest raczej kiepski (tzn.: mi to nie odpowiada) a jeśli chodzi o lens effect to jeszcze poszperam, może coś znajdę, żeby się renderowały, może gdzieś w ustawieniach brazila - pożyjemy zobaczymy dzięki pozdr. Acid_Jazz
Napisano 20 Czerwiec 200222 l a co do ustawien rozmycia z kamery to czy przypadkiem w modyfikacjach kamery, gdzies nizej widzialem opcje cos takiego jak depth of fields renderowana za pomoca pass (tylko tego nie sprawdzalem bo nie chce mi sie czekac az wyrenderuje sie np. 4 razy \"to samo\" )
Napisano 21 Czerwiec 200222 l Autor dokładnie o tym mówię ... he ... piszę ;) po dodaniu tych efektów w panelu modyfikacji kamery brazil renderuje scenę bez stosownych rozmyć, podczas gdy w default renderze jest ok, ale nie ma global ilumination :( chyba będę musiał poszukać jakiegoś skryptu działającego pod default renderem generującego wspaniałą globalną iluminację, albo przesiąść się na final rendera (jeszcze go nie próbowałem, ale może jest lepszy i nie ma tylu ograniczeń co brazi - bo po ostatniej wersji jestem zniesmaczony a poza tym brazil jest fatalnie wolny) pozdr. Acid_Jazz
Napisano 24 Czerwiec 200222 l \'Acid_Jazz\' czlowieku..chyba nie wiesz co robish.Brazil to cudo na miare oskara. Ostatnio renderowalem wnetrze 40 godzin na dualu1,24PIII, a potem okazalo sie ze mozna to samo zrenderowac w Brazilku w 2,5 godziny... warto poszperac i potestowac conieco.Albo sie do kogos madrzejszego podczepic na maila..(pozdrawiam Tomka Baginskiego:) \'\') co do glebi ostrosci.. polecam X-Dofa2 od Exila.. robi cuda w brazilu i wydluza render o kilka procent!!! Nie poddawaj sie .. i kup se ramu :) pozdrawiam fotoas
Napisano 24 Czerwiec 200222 l Autor hmmmm trudno się z Tobą nie zgodzić ... brazil jest fajniutki, ale dla mnie (brak podłączenia neta w domu) to żadna przyjemność dowiadywać się, że aby uzyskać taki efekt to trza zaciągnąć sobie to, a żeby inny to coś innego :( - w taki sposób całe życie mogę spędzić na ściąganiu a nie na modelowaniu itd. swoją drogą, to z brazila na pewno będę dalej korzystał .... wykonuje piękne rendery :D jeśli chodzi o ram - jasne .. nigdy nie jest go za dużo - podobnie jak megahertze, megabajty i cale w monitorze .... póki co mi wystarcza 512 ramu. aha ... i jeszcze jedno ..... w jaki sposób przyspieszyłeś brazila 16krotnie ?????? pozdr. Acid_Jazz
Napisano 26 Czerwiec 200222 l o,5 Gb ramu.. ostatnio sie przekonalem ze to za malo _ za wiele nie trzeba sciagac.. wystarczy ze sie na dzien ptrzejdziesz do kafejki, a ktos poda ci kilka linkuf.. _ 16 to krotnie..to znaczy ze wczesniej naustawialem niepotrzebnie wiele rzeczy , np w szkle, metalu.. i ptrzede wszystkim photon mapki.. ta zakladka powinna byc ciagle wyswietlona.. mimo ze w 3,55 chodzi jeszcze troszke spontanicznie, ale wnetrza traktuje swietnie Photon mapki.. powtarzam pozdro adam dudko
Napisano 27 Czerwiec 200222 l Autor no tak ... dodatkowo ustawienia ilości sampli, antyaliasing - to wszystko wpływa na szybkość renderowania - tylko trzeba znaleźć wartości optymalne dla tych wszystkich opcji, żeby render nie był paskudny :) pozdr. Acid_Jazz