Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zaci膮gn膮艂em sobie nowego Brazila ze strony splutterfish i fajnie ... brazil dziala :)

ale co z efektami 艣wiate艂 (glow, ring etc) - gdy dodam jaki艣 efekt do 艣wiate艂ka, to obraz si臋 renderuje dop贸ki doputy nie nak艂ada efekt贸w 艣wiate艂ek i max mi si臋 po prostu zamyka :(

podobnie jest z efektami kamer (ostro艣膰, rozmycia, itd); z tym 偶e tutaj max si臋 nie wykrzacza - po prostu renderuje bez efekt贸w

jak doda膰 ww efekty w scenie do tego jak by nie by艂o dobrego rendera ?????

z g贸ry dzi臋ki za wszystkie sugestie

pozdr.

Acid_Jazz

• Odpowiedzi 9
  • Wy艣wietle艅 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

to mo偶e inaczej zapytam:

czy to, 偶e nie mo偶na dodawa膰 efekt贸w 艣wiate艂 i kamer jest win膮 testowej wersji Brazila ????? tzn.: a偶 tak bardzo jest okrojony ???

skomentujcie to jako艣 prosz臋 - na pewno pr贸bowali艣cie robi膰 podobne rzeczy.

pozdr.

Acid_Jazz

Napisano

hmm z tym tez sie zetknelem ... ale nie udalo mi sie tego przeskoczyc :-(

ostrosc, rozmycia, gi, caustic itp. sa w brazilu ale tych: ring, lens effect, glow :-( ni ma i chyba musisz sie zdecydowac co wolisz ... ale co ja tam wiem ja dopiero zaczalem sie bawic maxem 2 msc temu :-)

Napisano
  • Autor

tak ... masz racj臋, 偶e rozmycia s膮 w brazilu, ale nie jest to efekt kamery, gdzie mo偶na ustawi膰 dok艂adnie ogniskow膮 soczewki - przez co efekt jest raczej kiepski (tzn.: mi to nie odpowiada)

a je艣li chodzi o lens effect to jeszcze poszperam, mo偶e co艣 znajd臋, 偶eby si臋 renderowa艂y, mo偶e gdzie艣 w ustawieniach brazila - po偶yjemy zobaczymy

dzi臋ki

pozdr.

Acid_Jazz

Napisano

a co do ustawien rozmycia z kamery to czy przypadkiem w modyfikacjach kamery, gdzies nizej widzialem opcje cos takiego jak depth of fields renderowana za pomoca pass (tylko tego nie sprawdzalem bo nie chce mi sie czekac az wyrenderuje sie np. 4 razy \"to samo\" )

Napisano
  • Autor

dok艂adnie o tym m贸wi臋 ... he ... pisz臋 ;)

po dodaniu tych efekt贸w w panelu modyfikacji kamery brazil renderuje scen臋 bez stosownych rozmy膰, podczas gdy w default renderze jest ok, ale nie ma global ilumination :(

chyba b臋d臋 musia艂 poszuka膰 jakiego艣 skryptu dzia艂aj膮cego pod default renderem generuj膮cego wspania艂膮 globaln膮 iluminacj臋, albo przesi膮艣膰 si臋 na final rendera (jeszcze go nie pr贸bowa艂em, ale mo偶e jest lepszy i nie ma tylu ogranicze艅 co brazi - bo po ostatniej wersji jestem zniesmaczony a poza tym brazil jest fatalnie wolny)

pozdr.

Acid_Jazz

Napisano

\'Acid_Jazz\' czlowieku..chyba nie wiesz co robish.Brazil to cudo na miare oskara.

Ostatnio renderowalem wnetrze 40 godzin na dualu1,24PIII, a potem okazalo sie ze mozna to samo zrenderowac w Brazilku w 2,5 godziny... warto poszperac i potestowac conieco.Albo sie do kogos madrzejszego podczepic na maila..(pozdrawiam Tomka Baginskiego:) \'\')

co do glebi ostrosci.. polecam X-Dofa2 od Exila.. robi cuda w brazilu i wydluza render o kilka procent!!!

Nie poddawaj sie .. i kup se ramu :)

pozdrawiam

fotoas

Napisano
  • Autor

hmmmm

trudno si臋 z Tob膮 nie zgodzi膰 ... brazil jest fajniutki, ale dla mnie (brak pod艂膮czenia neta w domu) to 偶adna przyjemno艣膰 dowiadywa膰 si臋, 偶e aby uzyska膰 taki efekt to trza zaci膮gn膮膰 sobie to, a 偶eby inny to co艣 innego :( - w taki spos贸b ca艂e 偶ycie mog臋 sp臋dzi膰 na 艣ci膮ganiu a nie na modelowaniu itd.

swoj膮 drog膮, to z brazila na pewno b臋d臋 dalej korzysta艂 .... wykonuje pi臋kne rendery :D

je艣li chodzi o ram - jasne .. nigdy nie jest go za du偶o - podobnie jak megahertze, megabajty i cale w monitorze .... p贸ki co mi wystarcza 512 ramu.

aha ... i jeszcze jedno ..... w jaki spos贸b przyspieszy艂e艣 brazila 16krotnie ??????

pozdr.

Acid_Jazz

Napisano

o,5 Gb ramu.. ostatnio sie przekonalem ze to za malo

_ za wiele nie trzeba sciagac.. wystarczy ze sie na dzien ptrzejdziesz do kafejki, a ktos poda ci kilka linkuf..

_ 16 to krotnie..to znaczy ze wczesniej naustawialem niepotrzebnie wiele rzeczy , np w szkle, metalu.. i ptrzede wszystkim photon mapki.. ta zakladka powinna byc ciagle wyswietlona.. mimo ze w 3,55 chodzi jeszcze troszke

spontanicznie, ale wnetrza traktuje swietnie

Photon mapki.. powtarzam

pozdro

adam dudko

Napisano
  • Autor

no tak ... dodatkowo ustawienia ilo艣ci sampli, antyaliasing - to wszystko wp艂ywa na szybko艣膰 renderowania - tylko trzeba znale藕膰 warto艣ci optymalne dla tych wszystkich opcji, 偶eby render nie by艂 paskudny :)

pozdr.

Acid_Jazz

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci