Napisano 10 Maj 200519 l Pytanko - jak zrobić jeśli sie da ;) w flashu takie cosik ze masz 2 pola, jeden na nazwe drugi na komentarz, potem ze jak klikniesz na button to jak obydwa pola sa uzupełnione (byle czym) to ten text i nazwa usera leci do pliku txt na serwerze , przy czym zeby było tak ze jak drugi koles sie wpisze to zeby dodawało do tamtego pliku a nie kasowało, idzie takie cos w flashu zrobic ?? jak tak to prosze o pomoc ;) tzn chodzi mi o kody , pod f1 i na stronie producenta nic nie pisza a w necie ciezko znależc takie cos pod flasha :/ thnx ps oczywiscie ten swf jest wrzucony na serwer ;)
Napisano 10 Maj 200519 l no.. z tego co wiem to flash nie dysponuje zapisem do pliku. musisz raczej sieknać phpa do tego. albo coś zewnętrznego do czego flash prześle zmienne. Właśnie experymentuję na ostatnim projekcie z tym. Czyli łączę cms'a w php z flashem, czyli dynamizuję zawartość. Ale ja nie piszę tego php, tylko samego flasha z AS'em więc więcej Ci nie pomogę.
Napisano 10 Maj 200519 l Strona główna / FAQ / Flash a otoczenie / Jak zapisywać i dopisywać dane do pliku a także jak tworzyc i kasować katalogi oraz pliki ? 2004-05-16 00:00 Zalecane jest używanie do takich operacji odpowiedniego oprogramowania rozszerzającego możliwości playera np. Swf Studio, Save Flash - linki w dziale Download. Możliwe jest też skorzystanie z funkcji jaie oferuje VisualBasic, szczegóły gdzieś na forum. Tutaj skupimy się na sposobach starych i niestety niekoniecznie juz działających, kolejne wersje flasha wprowadzają kolejne ograniczenia. Aby zapisac tekst "to_jest_tekst_zapisany_z_flasha" do pliku plik.txt nalezy uzyc nastepujacej akcji: fscommand("exec", "command.com[t]/c[t]echo[t]to_jest_tekst_zapisany_z_flasha>plik.txt"); kilka słów wyjaśnienia :) ... UWAGA ! [t] w przytaczanych tu zapisach będzie oznaczało znak tabulacji ... aby zapis był czytelniejszy mozemy uzyc tez chr(9) wtedy będziemy mieli: fscommand ("exec", "command.com"+chr(9)+"/c"+chr(9)+"echo"+chr(9)+"to_jest_tekst_zapisany_z_flasha>plik.txt"); obie powyższe akcje spowodują wywołanie następującej komendy dosa: command.com /c echo to_jest_tekst_zapisany_z_flasha > plik.txt UWAGA ! Niestety flash nie pozwala na umieszczanie spacji w zapisywanych tekstach. Rozwiązaniem jest napisanie funckcji która zamienia spacje w naszym tekście na np. podkreślenia "_" przed zapisem do pliku, a po odczycie z pliku zmieniamy "_" na spacje i wszystko wraca do normy. W wersji 5 możemy skorzystać z funkcji escape(), która m.in. przekoduje spacje na "%20". Poniżej mamy przykład jak zapisywać zmienne do pliku tak aby po odczycie pliku zmienne te byly dostępne w filmie flasha: zm1 = "Jakis_tam_tekst_etc"; zm2 = "Jakis_tam_inny_tekst_etc"; fscommand ("exec", "command.com[t]/c[t]echo[t]&zm1="+zm1+"&zm2="+zm2+">plik.txt"); plik.txt jest tworzony w tym samym katalogu co nasz film flashowy, jezeli chcemy tworzyc pliki w innych katalogach, nalezy podac sciezkę dostępu, zasady tworzenia scieżek dostępu we flashu są opisane w punkcie Jak uruchomić zewnętrzną aplikację bezpośrednio z prezentacji flasha ? Aby dopisać dane do istniejącego już pliku zamieniamy tylko ">plik.txt" na ">>plik.txt" Do kasowania plikow używamy akcji: fscommand ("exec", "command.com[t]/c[t]del[t]plik"); Do tworzenia katalogów używamy akcji: fscommand ("exec", "command.com[t]/c[t]mkdir[t]katalog"); Do kasowania katalogów używamy akcji: fscommand ("exec", "command.com[t]/c[t]rmdir[t]katalog"); Maliboo donosi o nieudokomentowanej instrukcji działającej tylko w playerze (nie w Test Movie): fscommand("save","plik.txt"); wszystkie zmienne obecne na poziomie timeline'a (_root) zostana zapisane w plik.txt UWAGA ! Funkcje te działają TYLKO spod projektora, wersja MX wymaga aby uruchamiane programy znajdowały się w podkatalogu o nazwie FSCOMMAND, co uniemożliwia stosowanie w/w sztuczek. FLASHZONE.pl
Napisano 10 Maj 200519 l No, ale z tego co widzę, to podany pomysł działa tylko w projektorze, czyli w pliku wykonywalnym .exe "UWAGA ! Funkcje te działają TYLKO spod projektora, wersja MX wymaga aby uruchamiane programy znajdowały się w podkatalogu o nazwie FSCOMMAND, co uniemożliwia stosowanie w/w sztuczek." A chyba to zbyt wiele Ci nie pomoże, bo chcesz na pewno użyć tego na stronce w sieci, na serwerze. Wtedy to rozwiązanie zdaje się, że odpada. Zainteresowału mnie jednak te wtyczki..
Napisano 10 Maj 200519 l No, ale z tego co widzę, to podany pomysł działa tylko w projektorze, czyli w pliku wykonywalnym .exe "UWAGA ! Funkcje te działają TYLKO spod projektora, wersja MX wymaga aby uruchamiane programy znajdowały się w podkatalogu o nazwie FSCOMMAND, co uniemożliwia stosowanie w/w sztuczek." sorry , niedotycztałem.
Napisano 11 Maj 200519 l Autor no właśnie - jak wczytac text z textowego wiem , ale żeby zapisać ?? chodzi o takie coś KONTAKT na stronke ze wpisuje koles majla i text i mi sapisuje info w txt ;)
Napisano 11 Maj 200519 l Mówię - uzyj php, albo jakiegoś innego języka, który działa po stronie serwera i ma opcję zapisywania do plików, ale to i serw musi być skonfigurowany, żeby takie coś robić. Ale dokładnie ci nie powiem jak ma to działaś.