Napisano 12 Maj 200519 l Staram sie zrobic okienko ktore bedzie sprawdzalo czy obiekt w selekcji ma turbo smoooth. W zaleznosci od statusu checkbox bedzie zaznaczony lub odznaczony. Fajnie byloby aby dzialal na kilku obiektach i uzywal tristate. Zaznaczanie checkboxa powinno rowniez wylaczac i wlaczac modyfikator. W zalaczniku moje wypociny. Niby dziala ale ugrzazlem i nie wiem co dalej. Prosze o pomoc :) Pozdrawiam
Napisano 12 Maj 200519 l Z tym skryptem raczej nie pomogę, zbyt dawno w scriptcie nie dłubałem i już mało pamiętam, ale jeśli celem jest to aby szybko i wygodnie włączać/wyłączać turbosmooth, to coś takiego jak Meshsmooth toggle sobie kiedyś zrobiłem. Poniżej źródło - może w jakiś sposób się przyda. --################################################# --dodaje / usuwa modyfikacje meshsmooth i edit mesh do zaznaczonego obiektu macroscript meshsmooth_editmesh category:"VGT" tooltip:"Modyfikacje meshsmooth i edit mesh" icon:#("Standard_Modifiers",21) ( zaznaczone = getcurrentselection() for i = 1 to zaznaczone.count do ( obiekt = zaznaczone[i] if obiekt.modifiers.count == 0 then ( if validmodifier obiekt (MeshSmooth()) then ( addmodifier obiekt (Meshsmooth iterations:2) addmodifier obiekt (Edit_Mesh()) ) ) else ( if obiekt.modifiers.count == 2 then if (obiekt.modifiers[2].name == "MeshSmooth") and (obiekt.modifiers[1].name == "Edit Mesh") then ( deletemodifier obiekt 1 deletemodifier obiekt 1 ) ) ) completeredraw() ) Jest to macroscript, więc można podpiąć pod dowolny klawisz.
Napisano 13 Maj 200519 l Mozna by to napisac ladniej np. zapamietywac numer modyfikatora turbosmooth zeby nie szukac go za kazdym razem. Napisalem to tak zebys mogl latwo przerobic wszystko na wiecej obiektow w selekcji. rollout test "test" ( checkbox Figure_Mode "Trubosmooth status" enabled:true on test open do ( for i in 1 to selection[1].modifiers.count do ( if (classOf selection[1].modifiers[i] == TurboSmooth) then ( if (selection[1].modifiers[i].enabled == true) then Figure_Mode.checked = true else Figure_Mode.checked = false ) ) ) on Figure_Mode changed theState do ( for i in 1 to selection[1].modifiers.count do ( if (classOf selection[1].modifiers[i] == TurboSmooth) then ( print (classOf selection[1].modifiers[i]) if (Figure_Mode.checked) == true then selection[1].modifiers[i].enabled = true else selection[1].modifiers[i].enabled = false ) ) ) ) createdialog test Jeszcze oczywiscie przydaloby sie sprawdzanie czy wogole jest turbosmooth :)