Napisano 16 Maj 200519 l Witam mam problem jak zrobić realistyczne tło za oknem. na przykład robię sobie wnetrze i z 2 oknami i chciałbym zrobić realistyczne tło za oknem.próbowałem wsadzać za okno boksa i nakładać na niego texture - ale kiepsko wygląda , próbowałem również wsadzać w environment map mape hdri ale wszystko mi się rozjeżdża .Jak to zrobić pozdr
Napisano 16 Maj 200519 l Zrób plane i nałóż na niego mape. Może on być oddalony od ściany z oknem. Zwiększ self ilumination w mat. editor. Możesz troche zwiększyć parametr blur. Jak znajdziesz odpowiednią mape i dobrze ustawisz parametry będzie git. Ewentualnie jak ci to nie odpowieada to możesz zawiesić półkule nad sceną która będzie imitować niebo i nanią nałóż mape. Musi być dobrze. Nadaj jeszcz uvwmap i dopasuj.
Napisano 16 Maj 200519 l Autor Siwy posłuchałem ciebie i zrobiłem boxa self ilumination na 50 i wykluczyłem go ze direct lighta który stoi za boxem i robi za słońce.o to mój wynik wiem że tło jest troche nie odpowiednie.noa lae nie mam innego. wiesz może z jakiej stronki ściągnąć ciekawe tła miasta, ulice budynki itp...
Napisano 16 Maj 200519 l wstawienie tła to nie wszystko ... pamietaj jeszcze o expozycji bo tak jak jest teraz jest tragicznie ;] tu masz kilka przykladow : http://waterford.za.pl/pics/Living%20room%20-%20okno.jpg http://users.volja.net/plast/dvokrilno-okno.gif w obu przykladach widac doskonale jak dziala expozycja ... no to moze male wyjasnienie .. w brew pozorom we wnetrzu pomieszczenia nie jest tak jasno jak sie wydaje ... to przez nasze oko a raczej przez jego zdolnosc zmiany expozycji zdaje nam sie ze jest tak widno ... niestety to jeden wielki bullshit ;] z logiki nawet wynika ze w zamknietym pomiszczeniu choc nei wiem czym by nie bylo jest mniej swiatla niz na podworku przy swietle slonecznym skoro tak jest to oko powinno wyexponowac obszar ciemniejszy na jasniejszy i tak samo jest z widokiem za oknem ... czyli przeswietlony ... poogladaj pare zdjec ... jak masz cyfrowke to zrob sobie nawet pare fotek w pokoju ;]