Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie, czy da sie zrobic odwolanie z jednego pliku swf do drugiego. Chodzi mi o to ze jak sie klika na link w jednym to zeby np szlo do jakiejs klatki w drugim, da rade tak zrobic ?

• Odpowiedzi 30
  • Wyświetleń 3,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

...ale temat "pytanie" go napewno zainteresuje i, i tak tam wejdzie... nie no zarcik, zmien zmien... a co do pytania - da rade:D

Napisano

Ale chcesz ten jeden zawrzeć w drugim, czy w htmlu masz dwa oddzielne swfy i chcesz odwołać z jednego do drugiego ?!

Jeżeli pierwsza opcja to masz prosty sposób target.gotoAndPlay();.

Jezeli druga i chcesz robić w ten sposób strony, to może się da, ale tak się nie robi, bo w praktyce jest to mało wydajne i profesjonalne.

Napisano

Mało wydajne nie jest, w szczególności jak używasz Zinc2.

Ściągnij sobie demo, albo zobacz tutki to zobaczysz ile można z flasha wyciągnąć ;P

w tym też łączenie między swf'ami - http://www.multidmedia.com

pozdr.

Napisano
  • Autor

mam w htmlu dwa oddzielne swfy, zrobilem tak poniewaz animacja logo + muzyka loaduje sie dluzej niz main page, i pozwala to odwiedzajacemu od razu poruszac sie po stronie bez czekania az załaduje sie header. Moim zdaniem to nie jest mało profesjonalne, a ulatwia zycie po prostu. kombinowalem z localconnection ale hmm nie iwem jak do konca tego uzwyac. znalazlem jakis tutorial ale sa chyba w nim błedy bo mi zaznacza script na czerowo ;/

Napisano

to nie mozesz zrobic jednego swf do ktorego wczytujesz header i muze z zewnatrz ?

Napisano

zrób swf i wczytuj główną stronę.

muza może być wczytywana w czasie przeglądania, nieprawdaż? :)

i do tego wcale nie potrzeba 2 swf'ów.

Napisano
  • Autor

w sumie moge, ale to troche babrania bedzie, ale skoro mowicie ze dwa swf to bez sensu sprawa to chyba sie pobawie w ta babranine

Napisano

jakie babranie - to jest najprostrze rozwiązanie !

edit:

a tak poza tym, to jak nie wiesz jak użyć jakąś funkcję to masz b.dobrze napisany help (F1) :)

Napisano
  • Autor

a jak zrobic zeby ten drugi swf wgral sie w miejsce dokladnie takie jakie chce ? bo jak uzwyam loadmovienum to mi sie pokazuje w pozycji 0,0

EDIT - z tym juz sobie poradzilem, zaladowalem swf'a do sprite i ustawilem anchor point na top left, ale powstal nowy problem. W tym swf'ie jest preloader i jak wgralem to do sprite'a to on oczywiscie nie dziala i w ogole animacje sie walą, da sie to jakos ominac ?

Napisano

Preloader preloaderowi nie równy. Opisz bardziej problem. Jakiego masz preloadera?

Żeby dobrze zadziałał musisz rozumieć jak działa i zastosować go tak, żeby działał w tym pzypadku.. To takie blabla, ale taka jest istota.

A jeżeli chodzi o babranie to właśnie umieszczanie kilku swfów w htmlu to jest babranie ! ;)

Napisano
  • Autor

no ale nawet nie chcodzi o sam preloader, tylko animacje tez nie dzialaja bo sa oparte na skryptach. chodzi o to ze po wgraniu do sprite'a tego swf'a nie odczytuje on skryptów i sie zastanawiam czy jest jakis patent zeby to ominąc.

Napisano
do sprite'a
co to jest ?

tylko animacje tez nie dzialaja bo sa oparte na skryptach. chodzi o to ze po wgraniu do sprite'a tego swf'a nie odczytuje on skryptów i sie zastanawiam czy jest jakis patent zeby to ominąc.

poczytac o roznicy miedzy _parent a _root

Napisano
  • Autor

jakto co to jest ? no sprajt ;] ale powiem Ci ze tym postem to mi nie pomogles zbytnio.

Napisano

sprite to pojęcie wyjęte z Directora - we Flashu to tłumacząc jest objekt, a jak się nie mylę to przy ładowaniu pliku swfg możesz załadować go w miejsce dowolnego MC - czyli piszesz skryt loadMovie..... i na końcu wpisujesz argument np. "aaa", z tym że na scenie musisz mieć mc o nazwie "aaa".

I tak b. ładnie możesz kontrolować miejsce wgrania swf'a

Napisano

Stary, to masz skrypty na pałę napisane.

Spróbuj zrozumieć hierarchię (czy jak się to pisze) obiektów w scenie.

Czyli dowiedz się czym jest targetowanie (m.in. _root, _parent, this, etc.. )

Napisano
  • Autor

hm no nie bardoz na pałe, nie wiem czy to ma znaczenie ale nie robie tego w Flash Mx tylko w swishmax, ale flash to flash przeciez :) pobadam te hierarchie, kurde no zatrzymalem sie w miejscu z tym targetowaniem :(

Napisano
  • Autor

heh nie jest tak źle jak myślałem, po porstu wrzucalem swfa do prelaodera anie sceny i dlatego mi animka nie chodzila loool :D ale i tak jest problem:

mam napisany skrypcik błysku w swf'ie ktorego laduje wyglada ona tak http://alert.k9.pl/portfolio/trzy/hometest.html a jak ładuje tego swf'a to jest tak: http://alert.k9.pl/portfolio/trzy/banner3swi.html

nie wiem o co chodzi.

Napisano
  • Autor

ale chodzi o to ze to wlasnie jest na ftp, przeicez podalem linki.

Napisano

to sprawdź wszystkie nazwy i sprawdź czy na pewno ładujesz swf, nie html.... bo jak jest dobrze to po prostu MUSI działać :)

Napisano
  • Autor

aaaaaaaaaaale sie zaraz zdenerwuje, nie wiem o co chodzi, to napewno jest cos prostego, a i tak nie moge wyłapać błedu. Jest wyraźnie napisane _root.main.loadMovie ("hometest.swf"); nazwy sie zgadzają...zaraz sie zdnenerwuje :) A nie chce rezygnowac z tego efektu bo mi sie podoba :)

Napisano
  • Autor

ok prblem rozwiązany wystarczylo wywalić _root w dwoch miejscach, dzieki wszystkim za pomoc.

Napisano
  • Autor

hehe, ja chyba jestem jakis pechowy czlowiek :) dalem w menu odwołanie do tego targetu w ktorym wgrywam mainpage swf zeby szedl do sceny "out" i puscil pierwsza klatke i cos kurde nie dizala, bo nic sie nie dizeje ;/

taki kod dalem w buttonie

on (press) {

tellTarget (main) {

gotoSceneAndPlay(out, 1);

}

}

UPDATE - nieaktualne dalem wsyztsko do jednej sceny ;]

Napisano
  • Autor

a jednak jestem pechowy ;]

mam problem z dynamicznym tekstem. sprawa jest taka ze jak klikne na menu link powiedzmy ABOUT to mi sie zmienia dynamiczny tekst w main na about. Tylko ze jest jedna lipa bo ten tekst sie nie pokazuje (na tekst jest nalozony efekt wjazdu do sceny)

w buttonie dalem skrypt:

on (press) {

main.nmaly.text = ABOUT;

}

i dupa ! tekst sie nie pokazuje jak jest animacja na nim, jak to rozwiązać ?

Napisano

hmm.. ale ABOUT to zmienna na tym samym poziomie ?! jeżeli zmienna ale z innego to musisz ją zatargetować np. _parent.ABOUT. JEżeli to jest tekst to musisz mu to powiedzieć i objąć w "" czyli "ABOUT"