Napisano 20 Czerwiec 200222 l Witam! Bawie sie maxem od kilku miesiecy, ale niedawno zainstalowałem sobie brazila 0.2.26, i mam kłopot z ośietleniem wnętrz. Wychodzi albo za ciemne, albo bez kontrastu, poprostu syf. HELP!:(
Napisano 21 Czerwiec 200222 l hmmm nie mam teraz maxa, ale postaram się choć trochę Ci pomóc. z moich doświadczeń z brazilem doszedłem do tego, że w dziennym oświetleniu sceny suma głównego światełka w scenie (o ile jest jedno) i globalnej iluminacji w sekcji Luma Server (czy jakoś tak) powinna oscylować 1 - 1,5 (wtedy scena nie jest ani za ciemna, ani za jasna). Spróbuj dać intensywność sky light na 0,6 - 0,7 w kolorze lekkiego błękitu, ale prawie biały. Światło w scenie natomiast (tu troszkę poexperymentuj) - 0,4 - to zależy. Jeżeli jest więcej omni lub targetów oświetlających samą scenę, to trzeba też pokombinować. pozdr. Acid_Jazz
Napisano 21 Czerwiec 200222 l To teraz ja mam pytanie. Powiedzmy, że z oświetleniem dałem sobie radę... problem u mnie tkwi w tym, że na ścianach wyskakują brzydkie, ciemne plamy... czy to dlatego, że mam ustawiony emiter fotonów tylko na 1000000??? Na taką wartość ustawiłem również kaustykę.
Napisano 24 Czerwiec 200222 l Moze odpal 3.55 .. bedzie sie szybciej renderowalo.. i moze plamy znikna !! ogolna zasada to czym wieksza wartosc Skylight tym musisz dopalic wiecej sampli by nie bylo plam( tak wiec ostroznie z Sky) swiatla w scenie najlepiej wylaczyc by sam GI na poczatku opanowac.. i opowolutku dochopdzic do optymalnej wartosci( szybkosc/jakosc) do Martineza_ wlacz photon mapki- dopalaja wnetrza chyba ze 3 razy, pamietaj ze cien nie musi byc czarny jak smola..:) do M@Ti\'ego - tylko 1000000- to jest jakies 1000 razy za duzo. ale zalezy jaka to scenka.. ale to co ustawiles to dla sceny kilkomilionowofejsowej moze styknie.. a moze i za wiele..Ciemne plamy zapewne pochodza ze zle dobranego bilansu swiatel.. za maly sampling mimo tego ze reszta wyglada dobrze pozdrawiam fotoas