Gość martinezpl Napisano 20 Czerwiec 2002 Napisano 20 Czerwiec 2002 Witam! Bawie sie maxem od kilku miesiecy, ale niedawno zainstalowałem sobie brazila 0.2.26, i mam kłopot z ośietleniem wnętrz. Wychodzi albo za ciemne, albo bez kontrastu, poprostu syf. HELP!:(
Acid_Jazz Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 hmmm nie mam teraz maxa, ale postaram się choć trochę Ci pomóc. z moich doświadczeń z brazilem doszedłem do tego, że w dziennym oświetleniu sceny suma głównego światełka w scenie (o ile jest jedno) i globalnej iluminacji w sekcji Luma Server (czy jakoś tak) powinna oscylować 1 - 1,5 (wtedy scena nie jest ani za ciemna, ani za jasna). Spróbuj dać intensywność sky light na 0,6 - 0,7 w kolorze lekkiego błękitu, ale prawie biały. Światło w scenie natomiast (tu troszkę poexperymentuj) - 0,4 - to zależy. Jeżeli jest więcej omni lub targetów oświetlających samą scenę, to trzeba też pokombinować. pozdr. Acid_Jazz
Gość User190 Napisano 21 Czerwiec 2002 Napisano 21 Czerwiec 2002 To teraz ja mam pytanie. Powiedzmy, że z oświetleniem dałem sobie radę... problem u mnie tkwi w tym, że na ścianach wyskakują brzydkie, ciemne plamy... czy to dlatego, że mam ustawiony emiter fotonów tylko na 1000000??? Na taką wartość ustawiłem również kaustykę.
fotoas Napisano 24 Czerwiec 2002 Napisano 24 Czerwiec 2002 Moze odpal 3.55 .. bedzie sie szybciej renderowalo.. i moze plamy znikna !! ogolna zasada to czym wieksza wartosc Skylight tym musisz dopalic wiecej sampli by nie bylo plam( tak wiec ostroznie z Sky) swiatla w scenie najlepiej wylaczyc by sam GI na poczatku opanowac.. i opowolutku dochopdzic do optymalnej wartosci( szybkosc/jakosc) do Martineza_ wlacz photon mapki- dopalaja wnetrza chyba ze 3 razy, pamietaj ze cien nie musi byc czarny jak smola..:) do M@Ti\'ego - tylko 1000000- to jest jakies 1000 razy za duzo. ale zalezy jaka to scenka.. ale to co ustawiles to dla sceny kilkomilionowofejsowej moze styknie.. a moze i za wiele..Ciemne plamy zapewne pochodza ze zle dobranego bilansu swiatel.. za maly sampling mimo tego ze reszta wyglada dobrze pozdrawiam fotoas
Rekomendowane odpowiedzi