Napisano 29 Maj 200321 l Jak zanimowac efekt gdzie siatka obiektu zaczyna sie pokrywac face\'ami (renderuje sie)
Napisano 29 Maj 200321 l Wiem o co Ci chodzi, ale nie wiem jak to zrobic na Face\'ach. Natomiast mozesz to zrobic w inny sposob (przyklad na czajniczku): Tworzysz czajnik, przypisujesz mu modyfikator UVW Map i w czesci \"Alignment\" dopasowujesz X, Y lub Z tak, aby gizmo objelo caly obiekt w oknie Front i nacisnij Fit zeby sie dopasowalo do krawedzi obiektu: Przejdz do Material Editora, przypisz pierwsza wolna mape do obiektu i dla kanalu opacity przypisz mape Gradient Ramp (mozesz tez zrobic instance do Diffuse zebys mial podglad w viewporcie) We wlasciwosciach, wstaw po srodku jeszcze jednen kontroler (nie wiem jak to nazwac :P) i ustaw je tak, zeby ten blizej koloru czarnego (po lewej) mial kolor czarny (0,0,0), a ten blizej bialego (po prawej) kolor bialy (255, 255, 255) i zrob niewielki odstep. To przyklad: I teraz w zaleznosci od tego czy ma sie pojawiac czy znikac zanimuj kontrolery (czarny=100% przezroczysty i na odwrot, bialy=solid) Pamietaj o kontrolerach, zeby na koncach mialy mniej wiecej taki sam odstep. Do kanalu Diffuse mozesz wlozyc cokolwiek, byleby Opacity zostal. A jak chcesz, zeby opjawial sie/znikal z dolu do gory to poexperymentuj z Katem w zakladce Coordinates/Angle i tam parametr W (kat 90 to pionowo ;)) Jak jeszcze sa jakies pytania, albo cos rozjasnic to sluze. P.S. Ten text jest dla osoby ktora mniej wiecej jest obeznana z podstawowymi funkcjami Maxa... >Tutaj Pozdrawiam Gith
Napisano 29 Maj 200321 l W swojej animacji bawilem sie jeszcze opcja noise (tam w Gradient Ramp) i czasteczkami+wind, wprawdzie efekt jest inny niz zamierzony, ale i tak jest niezle :)
Napisano 29 Maj 200321 l Tak na chlopski rozum to najlatwiej bedzie wyrenderowac siatke potem gotowy obrazek...wsadzic w Combustion albo after effects i wyanimowac mask. No ale jak zwykle jest kilka rozwiazan na kazdy problem, co zrobisz zalezy od tego czego potrzebujesz :D
Napisano 30 Maj 200321 l Tak, ale z tym jest duzo roboty... a tak od razu masz, moze nie po Face\'ach, ale jest ok.