Chindoos Napisano 9 Czerwiec 2005 Napisano 9 Czerwiec 2005 Jak zrobic żeby tło ramki wbudowanej było przeźroczyste? Tzn. żeby było widać tło strony w którą jest wbudowana ramka.
Gość Skydance Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Są dwa (przynajmniej) sposoby: 1. Robisz tlo we Flashu, na całą szerokość okna (albo duplikująć MC, albo wsadzając jeden duży) i ustawiasz dla ramki jakieś tam _alpha 2. Publikujesz na transparentnym tle i jw pierwszy sposób lepszy ;)
Maceo Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Opisz problem dokładniej, bo nie rozumiem. Chodzi o flasha, html'a? Co masz na myśli przez "wbudowana ramka"
sium Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Konwertujesz ramkę z całą zawartością na symbol. Jeśli używasz Fl MX to na dole w pasku properties bedziesz miał rozwijaną listę z modyfikatorami. Wybierz Alpha i ustaw suwakiem % przezroczystości. Oczywiście ramka bedzie przezroczysta dla tła użytego w dokumencie flash. Jeśli osadzasz ramkę w HTML-u, to jedynym znanym mi sposobem jest pocięcie tła w Photoshopie i wstawienie odpowiedniego kadru tła do dokumentu Flash. Pamiętaj że ramka(razem z zawartością) musi być symbolem (najlepiej graphic). _______________________________________ To mój pierwszy, ale nie ostatni post.
Gość Skydance Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Oczywiście ramka bedzie przezroczysta dla tła użytego w dokumencie flash. nieprawada :) jedynym znanym mi sposobem jest pocięcie tła w Photoshopie i wstawienie odpowiedniego kadru tła do dokumentu Flash. no nie !tragedia - jest wiele innych sposobow (no może ich nie znasz) działają różnie, zależności od przeglądarki - te uniwersalne wymagaja trochęzachodu (może więcej zachodu, niż efekt jest warty) co więcej, jeżeli chodzi o Flash, to już podałem dwa optymalne rozwią zania, jeżeli chodzi o HTML to jest pare innych, ale tytuł działu mnie zwiódł ;)
Rekomendowane odpowiedzi