Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak zrobic żeby tło ramki wbudowanej było przeźroczyste? Tzn. żeby było widać tło strony w którą jest wbudowana ramka.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Są dwa (przynajmniej) sposoby:

1. Robisz tlo we Flashu, na całą szerokość okna (albo duplikująć MC, albo wsadzając jeden duży) i ustawiasz dla ramki jakieś tam _alpha

2. Publikujesz na transparentnym tle i jw

pierwszy sposób lepszy ;)

Napisano

Opisz problem dokładniej, bo nie rozumiem. Chodzi o flasha, html'a?

Co masz na myśli przez "wbudowana ramka"

Napisano

Konwertujesz ramkę z całą zawartością na symbol. Jeśli używasz Fl MX to na dole w pasku properties bedziesz miał rozwijaną listę z modyfikatorami. Wybierz Alpha i ustaw suwakiem % przezroczystości. Oczywiście ramka bedzie przezroczysta dla tła użytego w dokumencie flash.

Jeśli osadzasz ramkę w HTML-u, to jedynym znanym mi sposobem jest pocięcie tła w Photoshopie i wstawienie odpowiedniego kadru tła do dokumentu Flash.

Pamiętaj że ramka(razem z zawartością) musi być symbolem (najlepiej graphic).

To mój pierwszy, ale nie ostatni post.

Napisano
Oczywiście ramka bedzie przezroczysta dla tła użytego w dokumencie flash.

nieprawada :)

jedynym znanym mi sposobem jest pocięcie tła w Photoshopie i wstawienie odpowiedniego kadru tła do dokumentu Flash.

no nie !tragedia - jest wiele innych sposobow (no może ich nie znasz) działają różnie, zależności od przeglądarki - te uniwersalne wymagaja trochęzachodu (może więcej zachodu, niż efekt jest warty) co więcej, jeżeli chodzi o Flash, to już podałem dwa optymalne rozwią zania, jeżeli chodzi o HTML to jest pare innych, ale tytuł działu mnie zwiódł ;)