Napisano 12 Czerwiec 200519 l Witam wszystkich. Od niedawna mam 3ds max 7 i modeluję w nim różne przedmioty (jeszcze jestem zielony ale pare rzeczy mi wyszło i jestem zadowolony) ale nie wiem jak na wymodelowany przedmiot nałożyć teksturę. Proszę o pomoc. Z góry dzięuję.
Napisano 12 Czerwiec 200519 l nie wiesz jak nałożyć czy jak zmapowac? Jeśli nie wiesz jak nałozyć to przeglądnij tutki na max3d a jeśli nie umiesz zmapawać to zrób to samo + poczytaj o UVW map i Unwarp
Napisano 12 Czerwiec 200519 l poza tym naucz się że tekstura pisze się przez u anie ó :P jeśli uczysz się od podstaw to zerknij tutaj: http://www.max3d.pl/show.php?id=podstawy
Napisano 13 Czerwiec 200519 l najpierw musisz wiedzieć jaka jest różnica między shaderem a texturą. ob nie wiem czy pytasz o shader czy o text.... bo raczej obiekty 3d typu pistolet, stół etc to prędzej shaderki, textura to raczej organika i budowle, chociaż są i wyjątki ;) poza tym naucz się że tekstura pisze się przez u anie ó :P pamiętaj google twoim przyjacielem nie tweety ;)
Napisano 13 Czerwiec 200519 l Nie wiem czemu, ale coraz więcej ludzi zaczyna iść po najmniejszej linii oporu. Zamiast przeczytać, czy nawet (co w tym przypadku jest raczej proste) dojść na wyczucie do rozwiązania, lepiej wysłać posta na forum. Nie neguję wysyłania tu maili z problemami, ale to już jest pewne przegięcie. Niedługo zaczną pojawiać się posty typu: "Jak zrobić sferę w 3ds?". Ludzie, trochę ambicji ! Natomiast odpowiadając na pytanie (a co mi tam, taki sympatyczny jestem). Naciśnij "M", a dalej już samo pójdzie :P
Napisano 13 Czerwiec 200519 l Naciśnij "M", a dalej już samo pójdzie :P hmmm... ja jak pierwszy raz nacisnąłem M to nie za bardzo wiedziałem co to za kuleczki w okienkach i poco tyle zakłądek na dole :P heh hindus w tym samym momencie napisaliśmy posta :)
Napisano 13 Czerwiec 200519 l slate zgadzam sie zasami przeginają, tymbardziej ze nie wiadomo czy chodzi mu o shaderka czy o texture bo jak texture to do slotu musisz wstawic bitmap i tam texturke , teraz pewnie co to jest slot ale
Napisano 13 Czerwiec 200519 l Autor Tak ogólnie to chcę oteksturować prosty przedmiot typu: jabłko. kula czy sześcian....A że nie wiem jak to zrobić to to już chyba nie moja wina.... Każdy kiedyś zaczynał od zera i nie wiedział najprostszych rzeczy i według mnie nie należy nikogo za to ganić chociaż rzeczywiście wiele tematów omawianych na forum wynika z powszechnego lenistwa. Za podpowiedz dziękuję bo mi sie przydała.... Dziękuję i Pozdrawiam wszystkich.......
Napisano 13 Czerwiec 200519 l TUTORIALE - TUTORIALE - TUTORIALE - TUTORIALE - TUTORIALE - TUTORIALE - max3d.pl - uwież mi tu także jest jak otexturować przedmiory jak wszystkie przeglądniesz i dalej będziesz miał problem to napisz.
Napisano 22 Czerwiec 200519 l hm, ja jakos wpadłem na to sam albo z pomocą tutków z 3dsmaxa 5 (i do tego z moją znajomością angielskiego na poziomie beginner albo jeszcze gorzej...). no i zmien "otekstórować" bo jak widzę to "ó" to niedobrze mi sie robi :)
Napisano 22 Czerwiec 200519 l mkk3a tam nawet nie trza znac ang bo w helpie wszystko jest na fotkach ukazane :P Sam wszystkiego zem sie nauczyl wlasnie z helpa i jak dla mnie to jest najlepsze miejsce z ktorego poczatkujacy powinni zaczac .