aspenboy Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Witam! Mam problem - nie wiem jak uzyskać efekt zrywania tkaniny. Próbowałem korzystając z reactor'a oraz z clothfx. Dokładniej: kawałek tkaniny (mały, prosty kwadracik :) ) jest rozciągany. Przy pewnym poziomie rozciągnięcia powinien się rozerwać na dwa kawałki. Ideałem byłoby zwizualizowanie zrywających się nitek w tkaninie, ale to już problem na później... Na razie nie wiem jak rozbić obiekt na dwa różne. POMOCY!
AGmakonts Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Cóż w maxie to chyba trzeba zrobić bardzo prymitywnie czyli wszystko wymodelować tzn. cały kawałek no i tez rozerwany z nitkamii dopiero w tedy to animować w odpowiedniej klatce ukrywając jedno a pokazując drugie ale to moim zdaniem syzyfowa praca i chyba lepiej tu tekstury już było by zaciąghnąc do pracy. Do Mayi jest taki zestaw pluginów do ogólnie mówiąc rozwalanie obiektów, może między nimi jest tez taki do tkanin, nie wiem sprawdź.
grendel Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 Jeśli się nie mylę to ClothFX to potrafi, chyba... coś ze szwami trzeba pokombinować
AGmakonts Napisano 14 Czerwiec 2005 Napisano 14 Czerwiec 2005 być może, nigdy z nim styczności nie miałem
aspenboy Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Powalczę z ClothFX i szwami - może w ten sposób się uda. Jestem ograniczony do 3DMaxa, bo w nim piszę mgr. I tak się cieszę, że clothfx został zintegrowany w 7.0, bo uczelnia by nigdy nie kupiła dodatkowego pluginu :D Dzięki za odpowiedzi!
Rekomendowane odpowiedzi