Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Nie będę się rozpisywał, więc krótko:

Jak narysować gwint, sprężynę itp. w 3d???

Czy jest możliwość narysowania reflektora z efektem przezroczystości i lustra wewnątrz???

proszę o ścieżki poleceń, lub sposób postępowania.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

obawiam się ze z tak zadanym pytaniem to za duzej pomocy nie otrzymasz, zacznij cos robić, napisz w jakim sofcie i zadaj pytanie o konkretny napotkany problem.

jeśli dopiero zaczynasz to zapoznaj się ze swoim softem jakimś helpem na pewno są tam jakies przykłady i zacznij od jakiś prostych rzczy.

powodzenia.

Napisano

spirala: extrude po cwiartce kola, rotate w osi X o kat jakim ma miec spadek, rotate o tyle samo tylko w osi Y. copy i skladasz w spirale.

drugiego pytania nie rozumiem.

Napisano
  • Autor

Faktycznie trochę mało informacji, więc jeżeli jeszcze będzie za mało to proszę pytajcie o szczegóły.

Problem gwintu. Chcę uworzyć spiralę by ewentualnie wyciągnąć wzdłuż niej profil gwintu i sprężyny (projektuję motocykl). Utworzyłem ją (spiralę) poprzez splajn i wprowadzanie współrzędnych punktów, ale to nie pasuje, bo nie wyciąga wzdłuż takich obiektów, zazwyczaj używam polilinii, tylko czy wyciągnie w 3d???. Jeśli chodzi o proste obiekty to już opanowałem je w dość dobrym stopniu.

Reflektor (szkło reflektora) oczywiście przedni motocyklowy. Chodzi mi o kolor jak najbardziej realistyczny, by było to szkło...Jak Narysować, a właściwie zabarwić obiekty w efekt szkła???

Pracuję na AutoCAD Mechanical 2005, wcześniej na "czystej" wersji 2005.

Help w miarę opanowany.

Napisano

jeśli pracujesz w mechanicalu, to zapoznaj się z paskiem "part modeling", narysowaną linie spiralną musisz zamienić na "3d path" opcja ta znajduje się wlaśnie w pasku "part modeling".

Wybrałeś bardzo trudny soft do tego typu rzczy, nie zniechęć się. ja tez zaczynałem od AutoCAD-a i mechanicala to trudny program - ten drugi :), bez księżki do podstaw modelowania będzie ci cięzko. o fotorealistycznym renderingu w mechanicalu mozesz zapomnieć, to program CAD-owski przeznzczony jest do projektowania a nie do wizualizacji fotorealistycznej

Napisano
  • Autor

Darujcie sobie komentarze odnośnie mojego poziomu znajomości programu. Proszę o wskazówki, a co niektórzy mi tu morały prawią. Pytam po to żeby nie szukać i nie tracić czasu. Dzięki za pomoc.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności