Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czesc

moze mi ktos powiedziec gdzie to jest bo za cholere nie moge znalezc :)

11. Stwórz materiał typu blend;

12. Ustaw materiał 1 na corodet metal, a materiał 2 na hot rocky surface.

13. W materiale hot rocky surface zmień self illumination na 20 i material effect chanel na 2l;

14. Ustaw maskę mieszania materiałów na gradient;

15. Zanimuj color 1 gradientu: klatka 22 - 0,0,0, klatka 26 - 255,255,255;

16. Zanimuj color 2 gradientu: klatka 22 - 2,2,2, klatka 26 - 29,29,29;

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 753
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Edytor materiałów, następnie kliknij przycisk "Standrard" znajdujący się pod okienkami podglądu (nie wiem jak się to nazywa:)) po prawej stronie. Z listy wybierz Blend.

Po wybraniu Blend w oknie głownym edytora masz dwa przyciski, klikając na nie z listy wybierasz żądane przez ciebie materiały.

We właściwościach każdego z tych materiałów ustawiasz sobie odpowiednie parametry.

Powracasz do nadrzędnego materiału Blend, i tam trzeci przycisk (nie pamiętam, jak sie nazywa - mix, blend albo jakoś tak) - klikasz go i wybierasz z listy gradient.

Aby zaanimować kolory klikasz przycisk Animate (w max4, w innych wersjach inaczej) na listwie czasowej (na dole okna max'a), przesuwasz suwak do klatki 22 - ustawiasz kolor czrny, następnie suwak przenosisz do klatki 26, ustawiasz kolor biały. Analogicznie robisz to z drugim kolorem gradientu tylko inne barwy.

Mam nadzieję, że trochę pomogę - nie mam aktualnie przy sobie maxa i wszystko piszę z pamięci, ergo proszę o wyrozumiałość jeżeli popełniłem jakieś błedy.

Napisano

aaa...

być może musisz je zaladować z jakiejś biblioteki materiałów (może z tej instalowanej z max'em? - tak jak pisałem - jestem aktualnie pozbawiony aplikacji, więc nie sprawdzę). Jeżeli to jakiś tutarial, może te pliki były do niego dołączone?