Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

No wlasnie...:

Po pierwsze jak chce zrenderowac np. boxa z texturami to nic mi prawie nie renderuje...w tym oknie od renderingu pisze mi w jednej linijce ze nie ma shadera od texturowania czy jakos tak. Te shadery sciaga sie skads?

Po drugie to nie znam sie jeszcze na opcjach i nie to ze renderuja mi sie z 2 boxy przez 20 min to jeszcze brzydko cienie wychodza-jak to poustawiac zeby bylo ladnie? Tu przykladowy obrazek jak to wyglada:

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1.Nie wiem jak jest w r 5 ale w r 4 uzywa sie tylko rautraced shadows ze swiatlami area co daje rozmyte cienie-wiem, ze w 5 sa nowe typy cieni i moze je stosujesz?

2. Jesli chcesz szybko cos zrenderowac to ustaw samples na -1;0-kiepska jakosc ale szybko.

pzdr T.

Napisano

Sharp: czytaj dokumentacje. Otoz mental nie przyjmuje maxowskiego filtrowania bitmap typu piramidal ani summed area (w opcjach bitmapy w edytorze materialow). Trzeba dac \"none\" - wtedy mental rendeuje wszystko bez problemu - troche to uciazliwe, ale mental na szczescie po swojemu bitmapy filtruje i robi to dobrze :).

Co do drugiego pytania - nie napisales jakiego oswietlenia uzyles. Jesli GI (a dokladnie FG - FinalGather) to musisz uwazac na ustawienia (na szczescie nie jest ich za wiele). Probne renderingi licz na ustawieniach radiusa WYLACZONYCH (w oknie informacji pojawia sie wtedy radius wyliczony dla calej sceny defaultowo - z reguly o wiele za duzy). Potem wlacz max radius i ustaw tak na 1/4 tego, co mental sam sobie wczesniej wyliczyl (czytaj co wyskakuje w logu renderowania). Samples - raczej nie dawaj wiecej niz 2000. A zaczynaj od 200 (slownie dwustu). Aha no i mental nie bedzie renderowal GI tak szybko jak np vray - raczej jak Brazil.

Ponizej macie probke renderingu z mentala - czas to 1h22m. Ustawienia:

AA Lanczos 1/2, wlaczony DOF, FinalGather 600 i max radius 10, oswietlenie: skylight oraz jedno swiatlo area.

Napisano

campo ...mnie interesuje

pokazuj wszystko jak leci ;-)

w koncu i ja siade do mentala

pozdr

jak nie robi Ci to problemu

wrzuc czasem jakis plik

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie za odpowiedzi! Cholernie skomplikowany ten mental ale to cena za swietna jakosc i profezjonalizm ,coprawda przasiadlem jakis czas temu z maxa na maye ale to i tak w pewnym stopniu juz mi pomogliscie...:)