jp Napisano 9 Lipiec 2005 Napisano 9 Lipiec 2005 Uzywam VIZ2005 z zaimplementowanym Mental Rayem. Chce opanowac renderowanie w z GI, lecz nie wiem ktorego renderera powinienem sie uczyc. Jak widac na forum wiekszosc uzywa V-Raya. Zastanawiam sie czy pomiedzy mozliwosciami obu rendererow sa duze roznice. Decyzja o tyle wazna, ze V-ray to spory wydatek a Mental tylko czeka na uruchomienie... Jednym slowem bylbym wdzieczny za uargumentowane podpowiedzi dotyczace wyboru. Pozdrawiam.
hcpiter Napisano 9 Lipiec 2005 Napisano 9 Lipiec 2005 Dlaczego zakładasz 2 takie same tematy tylko z innym tytułem ?
jp Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 Zakładam, że dzial V-Ray czytaja uzytkownicy V raya a w dziale o Mentalu uzyskam informacje od ludzi pracujacych z Mentalem. Chce miec opinie z dwoch zrodel. Mam nadzieje ze to nie problem. Pozdrawiam.
siwy Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 mental też ma GI. Możliwości bardzo podobne, tylko moim zdaniem trudniejszy do opanowania. Zależy do czego ma być używany.
jp Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 Zajmuje sie głównie wizualizacjami architektonicznymi. Grafiki statyczne, raczej nie animacje. Zastanawiam sie czy ten renderer (Mental) ma przyszlosc(czy bedzie rozwijany) i czy V ray nie jest po prostu szybszy (lepszy). Jesli nie ma roznic w efektywnosci obu to pewnie zdecyduje sie na Mental'a- po prostu juz go mam a V-Ray to dodatkowy zakup. Dziwi mnie jednak dasyc mala popularnosc Mentala wsrod uzytkownikow Forum. Dominuje V-Ray...
siwy Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 Mała popularność jest dlatego że jest on trudniejszy do nauki i mniej tutoriali ale z tego co słyszałem jest on najszybszy (podobno) i ma bardzo duże możliwości. Niestety ja nie przebrnąłem przez jego naukę i dałem sobie spokój. Do architektury bardzo popularny jest też final render. Pewnie jest tańszy od Vraya, a do renderów z zewnątrz w zupełności wystarcza. Powinieneś zanim wybulisz kase spróbowć mentala, może ci sie uda go okiełznać i zadowolą cie jego możliwości.
Gość User190 Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 Dominuje V-Ray, bo kiedyś Mentala było trudniej zdobyć w sieci i był trudniejszy do opanowania. Mental ma bardzo duże możliwości, ale też sporo ważnych opcji do przestawiania - VRay to maszynka to wypuszczania kolorowych obrazków. W Mentalu napewno można uzyskać bardziej realistyczne rendery, ale za cenę czasu renderingu. Piszesz, że nie robisz animek, więc myślę, że warto zgłębić Mentala... A jak już zastanawiasz się nad alternatywnym rendererem to polecam Brazila :D :P
jp Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Dzieki za posty. Juz myslalem ze uslysze same ochy i achy na temet V-ray a tu Panowie rzeczowo podeszliscie do tematu. Mysle ze sprobuje przebrnac przez Mentala...Dzieki za rady. Mam nadzieje, ze nie zniecheca mnie poczatkowe marne rezultaty;) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi