Napisano 9 Lipiec 200519 l Uzywam VIZ2005 z zaimplementowanym Mental Rayem. Chce opanowac renderowanie w z GI, lecz nie wiem ktorego renderera powinienem sie uczyc. Jak widac na forum wiekszosc uzywa V-Raya. Zastanawiam sie czy pomiedzy mozliwosciami obu rendererow sa duze roznice. Decyzja o tyle wazna, ze V-ray to spory wydatek a Mental tylko czeka na uruchomienie... Jednym slowem bylbym wdzieczny za uargumentowane podpowiedzi dotyczace wyboru. Pozdrawiam.
Napisano 10 Lipiec 200519 l Autor Zakładam, że dzial V-Ray czytaja uzytkownicy V raya a w dziale o Mentalu uzyskam informacje od ludzi pracujacych z Mentalem. Chce miec opinie z dwoch zrodel. Mam nadzieje ze to nie problem. Pozdrawiam.
Napisano 10 Lipiec 200519 l mental też ma GI. Możliwości bardzo podobne, tylko moim zdaniem trudniejszy do opanowania. Zależy do czego ma być używany.
Napisano 10 Lipiec 200519 l Autor Zajmuje sie głównie wizualizacjami architektonicznymi. Grafiki statyczne, raczej nie animacje. Zastanawiam sie czy ten renderer (Mental) ma przyszlosc(czy bedzie rozwijany) i czy V ray nie jest po prostu szybszy (lepszy). Jesli nie ma roznic w efektywnosci obu to pewnie zdecyduje sie na Mental'a- po prostu juz go mam a V-Ray to dodatkowy zakup. Dziwi mnie jednak dasyc mala popularnosc Mentala wsrod uzytkownikow Forum. Dominuje V-Ray...
Napisano 10 Lipiec 200519 l Mała popularność jest dlatego że jest on trudniejszy do nauki i mniej tutoriali ale z tego co słyszałem jest on najszybszy (podobno) i ma bardzo duże możliwości. Niestety ja nie przebrnąłem przez jego naukę i dałem sobie spokój. Do architektury bardzo popularny jest też final render. Pewnie jest tańszy od Vraya, a do renderów z zewnątrz w zupełności wystarcza. Powinieneś zanim wybulisz kase spróbowć mentala, może ci sie uda go okiełznać i zadowolą cie jego możliwości.
Napisano 10 Lipiec 200519 l Dominuje V-Ray, bo kiedyś Mentala było trudniej zdobyć w sieci i był trudniejszy do opanowania. Mental ma bardzo duże możliwości, ale też sporo ważnych opcji do przestawiania - VRay to maszynka to wypuszczania kolorowych obrazków. W Mentalu napewno można uzyskać bardziej realistyczne rendery, ale za cenę czasu renderingu. Piszesz, że nie robisz animek, więc myślę, że warto zgłębić Mentala... A jak już zastanawiasz się nad alternatywnym rendererem to polecam Brazila :D :P
Napisano 11 Lipiec 200519 l Autor Dzieki za posty. Juz myslalem ze uslysze same ochy i achy na temet V-ray a tu Panowie rzeczowo podeszliscie do tematu. Mysle ze sprobuje przebrnac przez Mentala...Dzieki za rady. Mam nadzieje, ze nie zniecheca mnie poczatkowe marne rezultaty;) Pozdrawiam