rebuzz Napisano 11 Czerwiec 2003 Napisano 11 Czerwiec 2003 na samym poczatku sorki ze ten temat juz kieys byl ale tamte posty nie pomogly mi....chodzi o to ze mam materaia hdr. i nie wiem jak go do maxa wpakowac (mam render brazil) tylko nie piszcie ze http://www.max3d.pl/tutoriale/kurs126/hdri.htm to pomoze bo tam jest napisane \"Tak wiec, zaznaczam pusty material, klikam guziczek \"Get Material\" (niebieska kulka po lewej stronie Material Editora). W nowo otwartym oknie (Material/Map Browser) wybieram mape BitmapHDR (w przypadku innych renderow uzywamy map odpowiednio, jak wyzej) \" i to nie dziala....przynajmniej mi....prosze o pomoc :]:]
pol1k Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 na szybko odpowiadam, nie wiem czy to o to chodzi ale wydaje mi sie ze nie masz pluga ktory umozliwia obsluzenie map .hdr przez brazila, jest on do pobrania z site\'u splutter-fish, nie pamietam nazwy ale na pewno znajdziesz
rebuzz Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Napisano 12 Czerwiec 2003 hmm dzieki poszukam ale jakby ktos mial caly linkto prosze.....aha Czy jest moze jeszcze innerozwiazanie?? :]
pol1k Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 http://www.splutterfish.com/sf/downloads/max/hdri/HDRI_v1.0.1.zip w brazilu bez tego map hdri nie otworzysz, wyjsciem jest uzycie innego renderera ale jesli chcesz brazila to musisz miec ten plug, po prostu odpakuj i wladuj do katalogu plugins max\'a
rebuzz Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Napisano 12 Czerwiec 2003 no to tak.. ten plugin pomogl....:] mam jeszce pytanie otoz mam teraz ten material hdri w material editor..ale nie moge go nalozyc na obiekt...to znaczy opcja assign matereial to selection jest nie aktywna i zwykle \"przeciagniecie\" tez nic nie daje...... moze zeby wykorzystac ten material jest jakis inny sposub?? pomozcie mi jeszcze z tym............ :|:| A ty pol masz u mnie[piwo][piwo][3m się][3m się] :]:] !!!!
rebuzz Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Napisano 12 Czerwiec 2003 hej no piszcie cos.....bo kurcze chcialbym sie dowiedziec jak to sie robi............[hmmm] help............:(:(
sikham Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 maoa hdri nie służy do nakładanie na objekt tylko jak np biała - do self illumination ( świetlania sceny ) z wiekszość map daje sie jako tło
Dr. eA Napisano 12 Czerwiec 2003 Napisano 12 Czerwiec 2003 W brazilu podczep ta mape pod sky light w luma server w opcjach renderingu.
rebuzz Napisano 12 Czerwiec 2003 Autor Napisano 12 Czerwiec 2003 Oki temat mozna juz w zupelnosci zamknac!!! Dzieki wszystkim !!!!! Juz wiem co to jest hdri i jego przeznaczenie i napewno mi sie przyda!! :]:]:]:]:]:]:]:]:]:]:]:]
Rekomendowane odpowiedzi