Napisano 2 Sierpień 200519 l czesc, mam takie pytanko - czy za pomoca focusa da sie uzyskac taki efekt: mam 2 obiekty lezace rownolegle do siebie, kamera stoji z boku jednego z nich tak ze w tle widac ten drugi obiekt... Wlasnie ten drugi jest dobrze widoczny natomiast pierwszy ( ten przy ktorym jest kamerka ) jest zamazany. To ma byc do animacji wiec rzecz w tym ze focus musi sie plynnie zmienic i "skupic" sie na obiekcie przy ktorym stoji tak zeby ten dalszy stal sie zamazany :P Krotko mowiac chodzi mi o efekt jaki powstaje w zwyklej kamerze video gdy bawimy sie pokretelkiem - focus :) dzieki
Napisano 3 Sierpień 200519 l hmm jesli masz target camera to koniec jest najostrzej widocznym obszarem
Napisano 3 Sierpień 200519 l W parametrach kamery jest zakladka "Depth of Field". "Focal depth" to wlasnie glebia ostrosci.
Napisano 3 Sierpień 200519 l Autor Aha... hmm no sprpboje pokombinowac z tym, xeav -> uzywam vraya adv
Napisano 4 Sierpień 200519 l a najlepiej zajzec do helpa ... oj ludzie czemu wy z tego nie kozystacie ! ;]
Napisano 4 Sierpień 200519 l ustawienia dofa możesz również zmienić w Renderer>vray:camera, depth of field, w animce może ci się też przydać motion blur.