Napisano 5 Sierpień 200519 l Witam wszystkich użytkowników. To mój pierwszy post na tym forum. Właśnie zacząłem swoją przygodę z 3ds max i mam problem. Otóż zrobiłem szklaną kulę i ustawiłem ją na płaszczyźnie (plane). Chciałem zmienić teksturę płaszczyzny na szachwonicę i tutaj pojawiły się schody. W edytorze materiałów wybrałem "get material" i następnie "checker". Niestety nie dam rady przeciągnąć tego materiału na żaden obiekt (ani na kulę, ani na płaszczyznę, ani na box). Zauważyłem, że gdy w oknie "get material" wybiorę teksturę z ikonką kuli obok to nie ma problemu z jej nałożeniem, natomiast jeżeli jest to tekstura z ikoną zielonego rombu pojawia się ten problem. Jeżeli ktoś wie co robię nie tak lub jak to zrobić (ew. nałożyć teksturę z dowolnego pliku znajdującego się na HDD) to bardzo proszę o komentarz lub url do rozwiązania.
Napisano 5 Sierpień 200519 l w mat. standard jest diffuse a obok mały kwadrat, wciśnij go, wybierz bitamp i plik z hd no i na dobry początek poczytaj helpa (F1)
Napisano 5 Sierpień 200519 l Problem w tym, że nie mam helpa (poważnie) :-| Dzięki za pomoc w części dot. bmp. A nie wiesz może cuż źle robię z szachownicą? Już wiem co z tą szachownicą, dzięki wieeeelkie :-)
Napisano 5 Sierpień 200519 l helpa możesz ściągnąc z oficjalnej strony- bardzo przydatny szczególnie dla początkujących
Napisano 5 Sierpień 200519 l no to ja ci wytłumacze jak moge - trik polega na tym ze materiały i mapy spod 1kl.polewej nie wchodzą na obiekty i modele typu szachownica - uzywa sie ich raczej do wstawiania w różne sloty takie jak chocby slot enviroment(klawisz 8) jesli chcesz juz wrzucic mape checker czy jak to tam idzie to wrzucaj do sloty typu difuse w materiale standard czy co tam uzywasz - czyli normalnei rzecz ujmujac wiekszosc tych map spod spod 1kl.polewej wciska sie dalej - to neis jest otowy materia tylko jego czesc :]
Napisano 5 Sierpień 200519 l chodzi o to jak mniemam ze chcesz nadac mape na obiekt. a na obiekty nadaje sie materialy. wez zwykly material (taka kulke w edytorze) w kanale diffuse ustaw checkera, a potem przeciagnij kulke na obiekt. edit. ewh hindus, ubiegles mnie. nastepnym razem to ja bede pierwszy!
Napisano 5 Sierpień 200519 l Czy mógłbym jeszcze prosić kogoś o linka do helpa do 3ds? Ni mogę za pieruna znaleść w gąszczu tutoriali a coraz bardziej odczuwam jego brak. Poza tym nie chcę Was gnębić byle drobiazgami ;-)
Napisano 6 Sierpień 200519 l http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?siteID=123112&id=2334435&linkID=5573636
Napisano 6 Sierpień 200519 l http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?siteID=123112&id=2334435&linkID=5573636 "The Page You Were Looking for Was Not Found" :(
Napisano 6 Sierpień 200519 l jak nie działa ? mi śmiga...może kopiujesz skrócony link a nie klikasz na niego ?
Napisano 6 Sierpień 200519 l //usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?siteID=123112&id=2334435&linkID=5573636 i http: przed tym ps. u mnie w ff działa link
Napisano 6 Sierpień 200519 l U mnie w Operze już też działa. Ale jakoś nie widzę tam Helpa. Zainstalowałem sobie za to serwis paka.
Napisano 7 Sierpień 200519 l ja tam widze tylko to: help jest z service packiem?? niemieckiego ani francuskiego nie znam :P 3ds max 7 Service Pack 1 3ds max 7 Tutorials - Francais 3ds max 7 Tutorials - Deutsch Autodesk Security Update