Dawcio_m Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 Witam mam następujący problem pożyczyłem se od kumpla ddram 256 włączam se maxa zaczynam renderować i komp sie wyłącza albo tylko sam max a niekiedy bez powodów sie po porstu wyłączał konfig: 128 sdram athlon 1700+ geforce 2 mx 400 płyta główna VIA (są cztery sloty na ramy:2 na ddr i 2 na sdr dale nie wiem) na 128ce normalnie wszystko chodzi powiedzcie czy da sie coś zrobić a może muszę mieć sdramy żeby działało? nie wiem. Pomocy
krzysioo Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 Jak to, wsadziłeś na raz kostkę sdr i ddr? Dziwię się, że w ogóle to działa, bo nawet nie powinno. Wyjmij tego sdr’a i problem powinien zniknąć.
Dawcio_m Napisano 27 Sierpień 2005 Autor Napisano 27 Sierpień 2005 no właśnie już tak robiłem. Wsadziłem tylko ddr i to samo ni nie dawało
Dawcio_m Napisano 27 Sierpień 2005 Autor Napisano 27 Sierpień 2005 128sdr chodzi normalnie wyższe sdr nie wiem bo nie mam i myśle nad kupnem ale nie wiem czy będom działąć
krzysioo Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 Cóż Ci mogę poradzić, może kość jest po prostu trefna? Zakładam że sloty ddr były długo nie używane, oczyść je /odkurz (tylko sotrożnie :) ). Sprawdź czy w BIOSie masz „bezpieczne ustawienia”: DRAM Timing – by SPD DRAM Command Rate - 2T (choć 1T jest zdecydowanie szybsze) Jeśli podkręcałeś proca przez fsb, to go "odkręć".
Rekomendowane odpowiedzi