Napisano 27 Sierpień 200519 l Witam mam następujący problem pożyczyłem se od kumpla ddram 256 włączam se maxa zaczynam renderować i komp sie wyłącza albo tylko sam max a niekiedy bez powodów sie po porstu wyłączał konfig: 128 sdram athlon 1700+ geforce 2 mx 400 płyta główna VIA (są cztery sloty na ramy:2 na ddr i 2 na sdr dale nie wiem) na 128ce normalnie wszystko chodzi powiedzcie czy da sie coś zrobić a może muszę mieć sdramy żeby działało? nie wiem. Pomocy
Napisano 27 Sierpień 200519 l Jak to, wsadziłeś na raz kostkę sdr i ddr? Dziwię się, że w ogóle to działa, bo nawet nie powinno. Wyjmij tego sdr’a i problem powinien zniknąć.
Napisano 27 Sierpień 200519 l Autor no właśnie już tak robiłem. Wsadziłem tylko ddr i to samo ni nie dawało
Napisano 27 Sierpień 200519 l Autor 128sdr chodzi normalnie wyższe sdr nie wiem bo nie mam i myśle nad kupnem ale nie wiem czy będom działąć
Napisano 27 Sierpień 200519 l Cóż Ci mogę poradzić, może kość jest po prostu trefna? Zakładam że sloty ddr były długo nie używane, oczyść je /odkurz (tylko sotrożnie :) ). Sprawdź czy w BIOSie masz „bezpieczne ustawienia”: DRAM Timing – by SPD DRAM Command Rate - 2T (choć 1T jest zdecydowanie szybsze) Jeśli podkręcałeś proca przez fsb, to go "odkręć".