Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej,

mój komp: intel pentium 4 3.00 Ghz

radeon 9500@9700

ram 2 GB

mam scene do wyrenderownia, której screenshota dołaczam(a_1.jpeg), troche tekstur posadzek, murów, trawy, wody, itd.

renderuje w mental ray'u

po puszczeniu renderu, pojawia się komunikat o błędzie(b_1.jpeg), braku miejsca w magazynie (?) dla wykonania tego zadania, a następnie pojawia się drugi komunikat o błedzie o treści "mental ray has encountered a fatal error and the aplication will shout down. The error is : MEM 0.3 fatal 031005: cannot free memory".(c_1.jpeg). po czym wywala całego maxa.

podczas wykonywania renderu żadnych innych aplikacji nie ma w tle.

nie wiem co może być przyczyną, a czas ucieka.

czy jest to wina ustawień w mental ray'u ,

czy moglibyście coś zaradzić?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Możesz ustawić w [Rendering Algorithms]-> Ray Tracing -> Raytrance Acceleration -> Grid, albo Large BSP

Włącz "Use Placeholder Objects", "Conserve Memory", "Manage Maps", zwiększ "Memory Limit".

Więcej o tych opcjach poczytasz w "3ds max User Reference".

- - - -

Jeżeli to nic nie da, to musisz ustawić, by windows zarządzał pamięcią wirtualną (rozmiar pliku stronicowego kontrolowany przez system), a później:

How do I add the 3GB switch to my computer

uruchamiasz ponownie system z "3GB" i renderujesz -> w zdecydowanej większości to rozwiązania pomaga w "cannot free memory error"

ale uwaga!!

w skrajnych przypadkach zmiana tego wpisu może skutkować ponowną instalacją systemu.

Napisano

no, też myślę że to kwestia paięci wirtualnej. Mi się to często robi jak mam mało miejsca na dysku i windows nie ma gdzie zrobić pliku stronicowania wtedy - fatal err

Dlatego dobrze jest ustawić ręcznie pamięć wirtualną na dwa razy tyle co ma się ramu.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

dodałem 3 Gb switcha, zwiększyłem pamięć wirtualną maksymalnie i rendery jak na razie idą :)

dziękuje za pomoc