Napisano 29 Sierpień 200519 l hej, mój komp: intel pentium 4 3.00 Ghz radeon 9500@9700 ram 2 GB mam scene do wyrenderownia, której screenshota dołaczam(a_1.jpeg), troche tekstur posadzek, murów, trawy, wody, itd. renderuje w mental ray'u po puszczeniu renderu, pojawia się komunikat o błędzie(b_1.jpeg), braku miejsca w magazynie (?) dla wykonania tego zadania, a następnie pojawia się drugi komunikat o błedzie o treści "mental ray has encountered a fatal error and the aplication will shout down. The error is : MEM 0.3 fatal 031005: cannot free memory".(c_1.jpeg). po czym wywala całego maxa. podczas wykonywania renderu żadnych innych aplikacji nie ma w tle. nie wiem co może być przyczyną, a czas ucieka. czy jest to wina ustawień w mental ray'u , czy moglibyście coś zaradzić?
Napisano 30 Sierpień 200519 l Możesz ustawić w [Rendering Algorithms]-> Ray Tracing -> Raytrance Acceleration -> Grid, albo Large BSP Włącz "Use Placeholder Objects", "Conserve Memory", "Manage Maps", zwiększ "Memory Limit". Więcej o tych opcjach poczytasz w "3ds max User Reference". - - - - Jeżeli to nic nie da, to musisz ustawić, by windows zarządzał pamięcią wirtualną (rozmiar pliku stronicowego kontrolowany przez system), a później: How do I add the 3GB switch to my computer uruchamiasz ponownie system z "3GB" i renderujesz -> w zdecydowanej większości to rozwiązania pomaga w "cannot free memory error" ale uwaga!! w skrajnych przypadkach zmiana tego wpisu może skutkować ponowną instalacją systemu.
Napisano 30 Sierpień 200519 l no, też myślę że to kwestia paięci wirtualnej. Mi się to często robi jak mam mało miejsca na dysku i windows nie ma gdzie zrobić pliku stronicowania wtedy - fatal err Dlatego dobrze jest ustawić ręcznie pamięć wirtualną na dwa razy tyle co ma się ramu. Powodzenia
Napisano 30 Sierpień 200519 l Autor dodałem 3 Gb switcha, zwiększyłem pamięć wirtualną maksymalnie i rendery jak na razie idą :) dziękuje za pomoc