Napisano 31 Sierpień 200519 l Tytuł wątku może dziwny, ale nie wiem jak to nazwać. Chodzi mi o sytuacje jak na renderze poniżej. Oba przedstawiają kawałek łazienki - 1 z czerwoną kabiną prysznicową, 2 z białą kabiną prysznicową. Chodzi o to, że użwywam scaneline z włączonym GI - światło jest białe, pada na jasne, żółte płytki i na czerwoną (tymczasowo) kabinę prysznicową. Sufit jest biały. Ale zarówno on jak i płytki "dziedziczą" kolor od prysznica i przez to sufit jest różowy i płytki dostają różowej poświaty. Render nr 1. Na renderze nr 2 kabina jest biała - i poświata z płytek znika, natomiast pojawia sie na kabinie - co widać. No i tu jest problem, kabina jest wyłożona czerwono-brązowymi płytkami i "rozsiewa" po całej łazience czerwony odcień (płytki, sufit itd.). Czy jest jakiś sposób aby ograniczyć rozsiewanie koloru na inne obiekty? Jestem początkującym renderowcem :p materiał czerwony czy biały to po prostu kolor nadany w Materal Editorze - standard, diffuse czerwony. I tyle. Gi włączyłem jak nakazują w tutorialu dołączonym do maxa 7.0 Czy ktoś wie co na to poradzić?
Napisano 31 Sierpień 200519 l wlacz material advenced lightning czy jakos tak zachowaj material ktory miales dotychczas i zmniejsze color bleednes z 1 na 0 wtedy nie bedzie oddawal koloru lub jezeli chcesz zeby go troche bylo to na 0.4
Napisano 31 Sierpień 200519 l Autor Dzieki za szybką odpowiedz, ale godzie to "material advenced lightning" znaleźć??
Napisano 31 Sierpień 200519 l w material editor , otowrz swoj material tam powinno pisac standard kliknij na to zmien na advenced lighting override (lub jakos tak) on zapyta Cie czy zachowac material ktory masz odpowiedz ze tak i bedziesz mial tam pare dodatkowych ustawien jak przenikanie wiazek, odbijanie i color bleednes, mozesz tez zamiast ograniczac localnie jeden material ograniczyc globalnie wszystkie z poziomu renderera rowniez jest to color bleednes