Napisano 29 Czerwiec 200321 l mam pytanko apropos tejze opcji... np. chce zrobic zeby swiatelko tak fajnie przez dziury w plocie przechodzili i smuzylo a v.l daje mi snop na cala wielkosc spota... jak to zrobic... jesli to bylo to sry...mój 1 dzien tutaj[cfaniak]
Napisano 1 Lipiec 200321 l Autor chodzi mi + - o taki efekt...problem polega na tym ze mgla pojawia sie na calej wielkosci spota a nie na obszarze swiatla ograniczonym obiektem(tutaj oknem)... autor zaklada ze wiem jak uzywac volume light...tyle ze ja nie wiem:))) http://195.150.18.20/max3d/tutoriale/kurs12/vollight.html
Napisano 1 Lipiec 200321 l w zakladce rendering/enviroment masz przycisk Add, po nacisnieciu wybierasz volume light, wskazujesz swiatlo i bawisz sie opcjami :)
Napisano 1 Lipiec 200321 l Jezeli uzywasz maxa 3/4 polecam Plugina Bunch of Volumes. Robi duzo lepsze i szybsze swiatla wolumetryczne niz te wbudowane w maxa.
Napisano 2 Lipiec 200321 l Autor Originally posted by Eko wyglada jakbys nie wlaczyl rzucania cieni w opcjach swiatla cien jest co widc na podlodze...tyle ze mgla pojawia sie w miejscu gdzie tego swiatla teoretycznie nie ma...[co?]