Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

W telewizji czesto widze interesujacy mnie efekt. Otoz na czarnym tle jest widoczny napis, nagle zza niego „wylewaja sie” promienie. Jest to niby proste ale ja nie moge sobie z tym poradzic w maxie.

Probowalem zrobic cos prostego. Stworzylem boxa, wycialem w nim dziury (normalnie, zaznaczylem wybrane polygony i je usunalem). Pod boxem utworzylem swiatlo Target Spot. Wybralem efekt Volume Light. Chcialem, zeby przez dziury w boxie przechodzilo swiatlo (obrazowo, tak strumien swiatla jakby we mgle). Jednak nie wyszlo. Swiatlo kierunkowe jest, ale dlaczego przechodzi ono na wylot przez caly box, a nie tylko w miejscach gdzie sa dziury? Swiatlo sie nie odbija od boxa.

A teraz drugie pytanie. Powiedzmy, ze uporamy sie z tym problemem. Chcialbym to zrobic normalnie, z tym tekstem. Wytlumaczcie, jak zrobic dziure w boxie za pomoca tekstu? Ja to robilem w taki sposob. Utworzylem tego boxa, potem tekst, wyextrudowalem go (czyli przeksztalcilem go na mesh), potem uzylem booleana, ale tekst zamiast wyciac dziure, wtopil sie boxa. Co robie zle?

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pzdr, Wojtek

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W czym robisz? - bo w maxie jest cos takiego jak help/tutorials

i tam jest opisany wyżej wymieniony efekt o ile pamietam.

Napisano

1.włącz cienie

2.zmień kolejność booleanowania

Napisano
  • Autor
W czym robisz? - bo w maxie jest cos takiego jak help/tutorials

i tam jest opisany wyżej wymieniony efekt o ile pamietam.

Robie w maxie (ver 6). Niby gdzie jest ten tutorial (tzn. wiem ze w programie:) szukalem i nic nie znalazlem).

Nie wiem czy dobrze zrozumiales moja poprzednia wypowiedz (no i czy ja dobrze zrozumialem ciebie).

Mi nie chodzi o samo Volume Light bo to wiem jak, ale dlaczego te swiatlo przechodzi przez calego boxa?

Napisano
  • Autor
1.włącz cienie

Nie, nie o to chodzi. Nastapila chyba mala pomylka. Tu nie chodzi o to ze jestem totalnie poczatkujacym i nie wiem jak wlaczyc swiatla.

Chodzi o wyciecie tekstu w np. boxie i jak zrobic te swiatla (nie jak wlaczyc Volume Light), tylko dlaczego te swiatlo przenika przez boxa???

Napisano
  • Autor
Chodzi o wyciecie tekstu w np. boxie

tylko dlaczego te swiatlo przenika przez boxa???

1.włącz cienie

Odpowiem teraz „z glowy” bo nie mam pod reka maxa.

1. Czyli jak? Mam tego boxa i tekst. Zaznaczam boxa, biore boolean, czyli moj box to A i teraz biore pick object i klikam na tekst (czyli B) i w opcjach tez jest A-B. Czyli to zle robie?

2. Wlaczenie cieni pomoze, tzn. swiatlo juz nie bedzie przechodzic przez calego boxa, tylko przez te dziury? Dlaczego tak jest?

Z gory dzieki za odpowiedz.

Napisano

1.Zaznaczam boxa, biore boolean, czyli moj box to A i teraz biore pick object i klikam na tekst (czyli B) i w opcjach tez jest A-B.

jak to nie będzie działać daj B-A. tekst przed booleanowaniem musi wystawać poza boxa z dwóch stron.

2. pomoże. jak nie ma cieni całe światło emityje volume light

Napisano

ja ze swojej strony dodam, że polacam tu użycie splinów, a póżniej ich extrudowanie, zamiast kombinować z booleanem

pozdr

Napisano

Robisz tak:

tworzysz boxa i w nim kolejnego mniejszego

boolean

tak żeby ten box#1 był w środku pusty

tworzysz text

boolean

światło+ shadows+volume light