Napisano 1 Październik 200519 l Witam! Kupilem juz sobie ten dysk ale teraz mam problem. Nie wiem jak polaczyc go z tym starym. Kiedy w biosie pisze ladnie ze master to 80 GB a slave to 20 GB (czyli dobrze) komputer po restarcie zatrzymuje sie i nie chce wgrac windowsa. Pewnie cos jest zle podlaczone, tylko jak to dobrze podlaczyc? Teraz mam oba dyski na jednej tasmie. Pomocy! Pozdr!
Napisano 1 Październik 200519 l Autor na 80'tce mam win xp a na 20'tce mam win 98. zworki sa raczej dobrze podlaczone bo w biosie pokazuje ze 80'tka jest master a 20'tka jest slave. nawet kiedy odlacze 80'tke to komputer i tak nie widzi 20'stki a jest na niej win 98 wiec powinna ruszyc.
Napisano 1 Październik 200519 l musisz w biosie odpowiednio ustawić kolejność przoszukiwania systemu na urządzeniach
Napisano 1 Październik 200519 l Autor chodzi ci o bootowanie? mam teraz ustawione na IDE-0. chyba ze chodzi ci o funkcje Auto Detection. tam na pierwszym miejscu jest 80'tka a na drugim 20'tka. Dziwne jest to ze w Auto Detection wszysko jest ok ale jak podlacze juz oba twardziele to z bootowania znika IDE-0
Napisano 1 Październik 200519 l OK, masz IDE-0. Dysk z systemem masz podłączony do pierwszego IDE? Zmieniałeś płytę główną?
Napisano 1 Październik 200519 l Autor plyty glownej nie zmienialem. tam gdzie byl stary twardziel wstawilem nowego 80'tke a starego wlozylem w kieszen. teraz sa na tej samej szelce. kieszen z 20'tka jest na koncu a 80'tka w srodku szelki. oba sa wpiete do pierwszego IDE. tak w ogole to mam taki problem ze mam jeszcze do tego nagrywarke i cd-roma. mozesz mi rozpisac jak to wszystko podlaczyc do siebie zeby mi wszystko dzialalo. bo teraz jaden cd-rom mam nieaktywny (no i jeden dysk). czy na jednej szelce maja byc dwa dyski czy moze dysk i naped? bo juz zdurnialem...
Napisano 1 Październik 200519 l Gdzieś kiedyś czytałem, że dysk master musi być na końcu taśmy. Szczerze mówiąc nie mam koncepcji jak pozostałe urządzenia poustawiać. Spróbuj tak: Do taśmy z dyskiem, na którym masz system, podepnij cdrom, a do drugiej nagrywarke i dysk 20.
Napisano 1 Październik 200519 l Autor ja wyczytalem takie cos http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3 a teraz bede probowal moze cos sie uda. Dzieki!! pozdr!
Napisano 1 Październik 200519 l Autor ufff udalo sie! skasowalem u kolegi windowsa 98 z mojej kieszeni i zaczelo wszystko dzialac!